Pri mafiánskych vraždách zomierajú aj nevinní

Vrátia sa na Slovensko časy mafiánskych popráv z deväťdesiatych rokov? Je alebo nie je náhoda, že dva dni po tom, čo sa stal policajným prezidentom Jaroslav Spišiak, rozstrieľali neznámi páchatelia podnikateľa Jozefa Mišenku, ktorý bol obvinený z vydierania či daňových únikov?

27.07.2010 09:07
jaroslav spišiak, polícia Foto:
Policajný prezident Jaroslav Spišiak minulý týždeň pripustil, že mafiánskych popráv teraz pribudne.
debata (18)

Policajný prezident minulý týždeň pripustil, že mafiánskych popráv teraz pribudne. „Ak je správna moja teória, tak je dosť možné, že teraz toho bude viac,“ vyhlásil v televíznej diskusnej relácii Lampa v súvislosti s vybavovaním si účtov v podsvetí. Je presvedčený, že keď bude polícia vyvíjať na organizovaný zločin tlak, môžu členovia podsvetia robiť chyby a siahať k najradikálnejším riešeniam. Spišiak je zástancom názoru, že je účinnejšie rozkladať mafiu zvnútra, ako dostať zločincov pred súd. „Policajný zbor musí robiť aj určité rozkladné opatrenia, informovať, znemožniť, zabezpečiť, aby sa niečo nedalo realizovať tak, ako si to predstavujú takéto živly. Toto je vo väčšine prípadov ešte väčší prínos ako odsúdenie, preto lebo súdny proces trvá roky, no a stojí veľa peňazí,“ tvrdí.

Bývalý minister vnútra Vladimír Palko je presvedčený, že situácia z deväťdesiatych rokov, keď šéfovia mafie bojovali o teritóriá a vplyv, sa už nezopakuje. „Deväťdesiate roky sa nevrátia. Polícia bola vtedy bezmocná a mafiáni si mysleli, že sú beztrestní,“ upozorňuje Palko. Podľa neho vývoj a situácia v podsvetí prešla tromi stupňami. „Prvý boli zlaté 90. roky pre mafiu, kde bola polícia bezradná. Potom prišlo obdobie rokov 1998 až 2004, kde už polícia na podsvetie zatlačila tvrdšie. Od roku 2004 nastalo určité upokojenie a za mrežami s doživotnými trestami skončilo zopár šéfov z organizovaného zločinu,“ hovorí Palko.

Za mafiánske popravy z deväťdesiatych rokov sedia za mrežami len niektorí členovia podsvetia napríklad Dušan Borženský, Mikuláš Černák či Alojz Kromka, prezývaný Lojzo Čistič.

Lenže pri tom, ako si podsvetie medzi sebou vyrovnáva účty, prichádzajú neraz o život aj ľudia, ktorých s organizovaným zločinom nič nespájalo. Takto napríklad popravili doteraz neznámi nájomní vrahovia tridsaťročnú ženu a desaťročného chlapca, ktorí sa viezli v aute ich vytypovanej obete. Stalo sa tak na Vianoce roku 2004 v Moste pri Bratislave. Pri streľbe medzi mafiánmi zomrel tiež náhodný hosť v bratislavskom Irish pube či mladý muž v Košiciach, ktorého zasiahli guľky pri streľbe na Jozefa Eštóka. Nevinný človek zahynul aj pri nastražení výbušniny v telefónnej búdke v Žiline.

Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov Jaroslav Ivor si myslí, že vojna gangov zasahuje vždy aj do života bežných občanov. Podľa neho musí štát prostredníctvom polície kriminalitu a organizovaný zločin kontrolovať a nie tolerovať. „Štát musí organizovaný zločin udržať v takých medziach, aby sa občan cítil bezpečne na ulici či napríklad v reštaurácii,“ upozorňuje Ivor.

Nechať mafiánov vybavovať si účty medzi sebou na verejnosti považuje za nebezpečné a neprípustné aj exminister vnútra Robert Kaliňák. „Ale nech posúdi verejnosť, či je lepšie, keď mafia na uliciach ohrozuje aj nevinných občanov, alebo vyhladenie transformovaného organizovaného zločinu na inom poli,“ hovorí Kaliňák.

Ministerstvo vnútra na otázku Pravdy, aké opatrenia chce polícia prijať, aby pri vyrovnávaní účtov medzi mafiánmi neboli terčom aj bežní občania, nereagovalo.

Za posledných šesť rokov sa počet verejných popráv bossov podsvetia oproti deväťdesiatym rokom znížil. Posledné popravy sa odohrali v rokoch 2003 až 2004. Vtedy zastrelili na verejnosti – Jána Takáča, Jozefa Surovčíka, Jozefa Slobodu a Petra Čongrádyho.

Ich vrahovia či objednávatelia vrážd však doteraz nestáli pred súdom a polícia pri viacerých vraždách prerušila vyšetrovanie pre nedostatok dôkazov. V nejednom prípade sú aj svedkovia, ale tí sa boja vypovedať.

Najznámejšie popravy mafiánskych bosov

1995

  • V Bratislave vybuchla nálož v aute. Pri detonácii zahynuli bratia Vladimír a Jozef Danišovci. Vladimír, alias Tuti, bol jedným z prvých bosov podsvetia

1997

  • Šéfa košického podsvetia Róberta Holuba zastrelili cez okno, keď ležal v bratislavskej nemocnici.
  • Pred hotelom Holiday Inn v Bratislave brokovnicou zastrelili Miroslava Sýkoru. Išlo o jedného z najznámejších bosov bratislavského podsvetia.

1998

  • Na bratislavskom sídlisku zastrelili samopalmi brata Eduarda Diniča – Róberta. Eda, bratislavského bosa, usmrtila nálož na Zlatých pieskoch

1999

  • V reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede zastrelili traja páchatelia desiatich mužov miestnej skupiny pápayovcov. Medzi obeťami bol aj jej bos Tibor Pápay.
  • Zavraždili šéfa bratislavského podsvetia Petra Steinhübela, prezývaného Žaluď. Steinhübel podľahol až pri šiestom pokuse.
  • Karola Kolárika, zvaného Karči, zastrelili samopalom. V Košiciach vládol vraj vďaka tomu, že uznal za šéfa Mikuláša Černáka, ktorý bol aj krstným otcom jeho syna.

2003

  • Desiatimi ranami z automatickej zbrane zavraždili na Kramároch kontroverzného podnikateľa Jána Takáča. Muža, označovaného za bosa jednej zo silných skupín bratislavského podsvetia, usmrtili v jeho terénnom mercedese.
  • Pri prechádzke so psom zastrelili na Slnečných jazerách v Senci Jozefa Surovčíka, ktorý bol vlastníkom spoločnosti Casino Forum.

2004

  • V Podunajských Biskupiciach zavraždili Jozefa Slobodu, ktorý patril k popredným predstaviteľom slovenského podsvetia. Stýkal sa s mnohými politikmi.
  • Neznámi páchatelia zavraždili v bratislavskej Petržalke Petra Čongrádyho, prominenta gangu sýkorovcov.
  • V aute na bratislavskom Prístavnom moste rozstrieľali Petra Havašiho, ktorý patril do skupiny tzv. sýkorovcov.
18 debata chyba