Ficov exporadca chce zachrániť sochu Svätopluka aj hladovkou

Spisovateľ Drahoslav Machala, ktorý pôsobil aj ako poradca bývalého premiéra Roberta Fica, je spolu s historikom a autorom knihy Kráľ Svätopluk Matúšom Kučerom odhodlaný na záchranu sochy Svätopluka na Bratislavskom hrade.

27.07.2010 17:37
Svätopluk, socha Foto:
Socha Svätopluka pred Bratislavským hradom
debata (134)

Využiť chce na to všetky dostupné formy protestov až po hladovku a prejavy občianskej neposlušnosti. „Dôrazne varujeme dobrodruhov, ktorí si vzali do hlavy za cieľ pokúsiť sa o odstránenie Jazdeckej sochy kráľa Svätopluka, aby sa vrátili z kratšej cesty. Nedovolíme to,“ píše sa v ich spoločnom vyhlásení.

S odstránením sochy nesúhlasia ani zástupcovia nacionalistov. Tí chcú preto v sobotu 7. augusta zorganizovať národnú púť k soche Svätopluka. Na akciu zvoláva prostredníctvom webovej stránky Slovenskej pospolitosti predseda Matice slovenskej v Púchove a krajský koordinátor Ľudovej strany Naše Slovensko pre Trenčiansky kraj Marián Mišún. Nacionalisti chcú pochod začať pred budovou Najvyššieho súdu SR. Na znak nesúhlasu s týmto pochodom sa pravdepodobne uskutoční protest pred budovou Národnej rady SR, na ktorý pozýva sociálna sieť Facebook.

Ako prednedávnom informoval portál Aktuálne.sk, na štíte Svätopluka je umiestnený rovnoramenný dvojkríž v kruhu, ktorý je tvarovo zhodný s odznakom Hlinkovej gardy. Potvrdil to tajomník heraldickej komisie ministerstva vnútra a autor štátneho znaku SR Ladislav Vrtel. Ten zároveň verí, že jeho použitie nebolo úmyselné, ale išlo len o dôsledok poľutovaniahodného ignorovania historických skutočností bez konzultácie s heraldikom.

Predseda parlamentu Richard Sulík už avizoval, že zostaví expertnú komisiu, ktorá posúdi, či socha Svätopluka je na správnom mieste. Vytvorením komisie poveril historičku Marínu Zavackú a výsledky jej pôsobenia očakáva v priebehu niekoľkých týždňov. „Pseudoargumenty o tom, aby sa zriaďovala účelovo zostavená komisia, vyvolávajú pochybnosti, že ide o politickú objednávku,“ tvrdia Machala s Kučerom. Spochybňujú pritom aj odbornú spôsobilosť Závackej.

Za odstránenie sochy už začali boj aktivisti zoskupenia nazývaného UM!. Tí z pondelka (19.7.) na utorok vnikli do uzamknutého areálu hradu a zabalili skulptúru do kartónového transparentu, ktorý niesol nápisy ako Socha lži či Nemodifikujte dejiny. Domnievajú sa, že vyobrazený dvojkríž porušuje ustanovenie Trestného zákona o podpore a propagácii skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Podľa ministra vnútra Daniela Lipšica je však socha skôr prejav zlého vkusu ako fašizmu.

134 debata chyba