Čaká Radičovú menšinová vláda?

To, že predstavitelia občianskeho hnutia Obyčajní ľudia (OĽ) vystupujú z poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) zatiaľ nie je pravda. Na brífingu to potvrdil poslanec za SaS a zároveň jeden zo zakladateľov OĽ Igor Matovič.

28.07.2010 13:31 , aktualizované: 18:58
Igor Matovič Foto:
Predstaviteľ občianskeho združenia Obyčajní ľudia a poslanec za SaS Igor Matovič pred brífingom v budove parlamentu.
debata (365)

To, čo si koalícia nechcela pripustiť, sa stalo skutočnosťou. V prvej rozhodujúcej chvíli, pár dní pred schvaľovaním programového vyhlásenia vlády v parlamente, zisťuje, že nemá istú väčšinu. Tá bola od začiatku krehká, keďže závisela od štyroch hlasov nečitateľných Obyčajných ľudí. Práve tí vyvolali paniku v koalícii, keď Igor Matovič vyhlásil, že vystúpia z klubu SaS, čo neskôr korigoval. Za programové vyhlásenie síce Obyčajní ľudia zahlasujú, no ich správanie v krízových situáciách naznačuje, že vláda Ivety Radičovej sa kedykoľvek môže stať menšinovou.

„Vláda ani nestihla predložiť parlamentu žiadosť o vyslovenie dôvery a už predvolebné nedôslednosti a populizmus strán vládnej koalície zapríčinili, že stratila dych,“ hodnotí udalosti politológ Michal Horský. „V tomto momente otázka nestojí tak, či bude Matovič v budúcnosti podporovať vládu, ale či koalícia obnoví dialóg s opozíciou alebo vysvetlí občanom, že stojíme pred predčasnými voľbami. Pre časť vládnej koalície je jedna i druhá alternatíva mimoriadne kritická a znamená takmer klinickú politickú smrť,“ dodal politológ.

Považujete Obyčajných ľudí za spoľahlivých partnerov koalície?

Najdôležitejšími bodmi Obyčajných ľudí, ktoré chcú mať vo vládnom programe, je zdanenie poslaneckého príjmu, závislosť poslaneckého platu od dochádzky či zrušenie akéhokoľvek odstupného.

Predseda SaS Richard Sulík považuje za chybu, že dal Matovičovi miesto na kandidátke. „Nevnímam ho ako seriózneho partnera,“ povedal. Odmietol, že by bol Matovič neúspešný pri presadení svojich požiadaviek do vládnemu programu. „Na začiatku dohody mal 22 bodov, ktoré som mu schválil, a my sme sa písomne dohodli, že každý ďalší bod môže byť mnou vetovaný a on krátko nato došiel a vytiahol 100 bodov,“ povedal Sulík pre agentúru SITA. Dodal, že niektoré by lepšie napísal jeho trojročný syn Hugo. Matovič podľa neho podpísal písomný záväzok, že nevystúpi z poslaneckého klubu. Hovorí tiež, že Matovič sa rád vidí v médiách a robí mu to dobre.

Matovič na jeho slová reagoval, že očakával chlapskejší prístup. Tým by podľa neho bolo, keby Sulík priznal, že sa mu nepodarili presadiť požiadavky Obyčajných ľudí. Vyjadrenie Sulíka o tom, ako ľutuje, že dal miesto zástupcovi Obyčajných ľudí na kandidátke SaS, prijal s pochopením. „Pre každú stranu je lepšie, keď všetci poslanci držia hubu a krok,“ podotkol Matovič.

Vládni politici zhodne hovoria, že problém poslancov hnutia Obyčajní ľudia je vecou SaS, a preto aj prípadné rokovania budú predstavitelia koalície viesť s lídrami SaS. Otázne je, či sa vôbec Matovičovej skupine podarí ešte rozšíriť vládny program.

„Na návrhy poslancov je pôda parlamentu. Ja si pozmeňujúce návrhy, prípadne doplnky vypočujem tam, kde si ich vypočuť mám, teda na rokovaní parlamentu,“ povedala Radičová. Úvahami o menšinovej vláde sa premiérka zaoberať nechcela, lebo „v priebehu dňa som dostala asi štyri rôzne stanoviská, aký je vlastne postoj niektorých poslancov“.

Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa domnieva, že vládny program nie je dokumentom, ktorý bude ešte predmetom formulačných a iných úprav. „Je to písomný podklad pre to kľúčové, čo sa má odohrať na schôdzi Národnej rady, požiadanie o vyslovenie dôvery vláde“ povedal Dzurinda. Situáciou vnútri SaS sa nechcel zaoberať. Minister Mostu Zsolt Simon bol tiež strohý: „Je to problém koaličného partnera, do ktorého sa ja bližšie angažovať nemienim.“

Šéf KDH Ján Figeľ je rád, že Matovičova skupina vládny program podporí. „V budúcnosti sa život nekončí úvodom, skôr sa otvára. Ak budú aktuálne témy, je potrebné o nich diskutovať a prijímať rozhodnutia,“ povedal Figeľ. Myslí si, že podstatné ciele Obyčajných ľudí sú v programe vlády. Bol by však nerád, ak by koalícia musela riešiť vzťah vnútri jedného z koaličných klubov. „Ak sa to nebude dariť, tak je to problém koalície ako celku,“ dodal Figeľ.

Aký scenár môže nastať na politickej scéne

  • Do vládneho programu sa môžu ešte aj po odobrení vládou dostať niektoré návrhy štyroch poslancov SaS z hnutia Obyčajní ľudia. Dokument bude definitívny až po schválení v parlamente. Koaličná väčšina 79 poslancov sa zachová. Hrozba odchodu, ktorá už raz bola prítomná, sa však nemusí stratiť. Už z povahy názvu skupiny Obyčajní ľudia vyplýva, že niektoré opatrenia vlády by mohli naraziť na odpor.
  • Skupina Obyčajní ľudia okolo poslanca Igora Matoviča odíde z poslaneckého klubu SaS pre nespokojnosť, že nepresadila vo vládnom vyhlásení svoje zámery. Koalícia stratí väčšinu a v parlamente bude kontrolovať iba 75 poslancov. Vládnej koalícii sa sťaží fungovanie, opozícia dostane šancu pri chýbajúcich poslancoch koalície obštrukciou blokovať prijímanie zákonov. Na prelomenie veta pri zákonoch, ktoré prezident vráti, je potrebných 76 hlasov, tie koalícia formálne nebude mať. V prípade vypuknutia škandálu niektorého z ministrov, ak premiérka nedá návrh na jeho odvolanie, sa zvýši šanca na jeho pád v parlamente. Opozícia by však musela získať ešte jeden koaličný hlas, aby mala väčšinu 76 poslancov.
  • Krehká pozícia koalície v parlamente so 75 poslancami ju môže pri dlhotrvajúcich problémoch prinútiť prijať osobitnú dohodu či dodatok ku koaličnej zmluve so skupinou Obyčajní ľudia. Nešlo by o novotu. Niečo podobné už fungovalo za Dzurindových vlád.
365 debata chyba