Stavba ústavu pre duševne chorých delikventov viazne

Vybudovanie zariadenia pre duševne chorých páchateľov trestných činov sa znova odložilo. Slovenskí psychiatri už roky upozorňujú, že detenčný ústav je nevyhnutný, ale termín jeho otvorenia sa stále posúva. Najnovšie je problémom výber stavebníka.

28.07.2010 19:45
Detenčný ústav Foto:
Riaditeľ Marek Zelman, stojí pred budovou, ktorá sa prestavia na detenčný ústav.
debata (1)

Ústav má sídliť v areáli Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach, kde je k dispozícii aj vhodná budova, ktorú však treba prestavať. Pred niekoľkými dňami sa do verejnej súťaže na stavbu detenčného ústavu prihlásilo viac ako desať záujemcov. Nový minister zdravotníctva Ivan Uhliarik však verejné obstarávanie zmrazil. Riaditeľ nemocnice v Hronovciach Marek Zelman teraz čaká, či minister projekt odobrí. „Ak áno, bude to otázka niekoľkých týždňov, kým sa rozbehne stavba.“ Hotová by mala byť do 18 mesiacov od skončenia verejného obstarávania. Celkové náklady sú približne 4,31 milióna eur.

Detenčný ústav sľubovali viacerí politici. Posledným impulzom na to, aby sa s jeho otvorením už neotáľalo, bol prípad duševne chorého mladíka, ktorý po úteku z psychiatrickej nemocnice vo Veľkom Záluží na smrť dobil starenku jej vlastnou barlou. Konal v nepríčetnosti, do väzenia preto nepôjde. Opäť sa vráti na psychiatriu, kde môže znova ohrozovať okolie.

Takéto prípady liečebne riešia len provizórne. Vyčlenia špeciálne miestnosti so zamrežovanými oknami a zosilnenými dverami. V Pezinku je samostatná nemocničná jednotka, ktorá je pod dohľadom súkromnej bezpečnostnej služby. Stačí však, aby sa pacient dostal na chodbu a potom už ľahko utečie.

Mladík vo Veľkom Záluží vykopol kovovú mrežu na okne a preskočil vyše dvojmetrový plot s ostnatým drôtom na vrchu. Podľa odborníkov utekajú takí ľudia zo strachu pred vlastnými predstavami. „Vtedy dokážu zmobilizovať všetky svoje sily,“ dodal Zelman.

Detenčný ústav bude mať vysoký múr, oplotenie a kamery. Jednotlivé oddelenia a poschodia by mali byť oddelené mrežami. Popri lekároch tu budú na páchateľov dohliadať bachari. Podľa ministerstva spravodlivosti budú izby podobné tým väzenským – bude tam posteľ, stôl, stolička, skriňa a záchod. Vo väčšine budú dve lôžka, časť bude jednolôžková. Pre nezvládnuteľných pacientov sa urobia špeciálne izby, v ktorých by sa nemali zraniť.

Hovorca bývalého ministra spravodlivosti Michal Jurči pred časom uviedol, že existuje zoznam s približne 100 ľuďmi, ktorí patria do tohto ústavu. Podľa psychiatrov je veľká časť duševných chorôb liečiteľná. Ústav by bol konečnou stanicou len pre tie najťažšie prípady.

1 debata chyba