Lipšic: Polícia musí rozlišovať medzi slušnými ľuďmi a gaunermi

Policajti musia rozlišovať medzi slušnými ľuďmi, ktorí rešpektujú zákony, a medzi gaunermi, ktorí slušných ľudí ohrozujú. "To musí byť základný cieľ Policajného zboru, či ide o organizovaný zločin, korupciu a podobne," uviedol po rokovaní vlády minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

28.07.2010 21:37
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata (26)

Podľa neho je určite rozdiel medzi človekom, ktorý z nedbanlivosti nezasvieti svetlá na aute, alebo si nezapne pás a medzi cestnými pirátmi. „A odlišne k nim musí pristupovať aj polícia. K jedným slušne a k druhým tvrdo,“ zdôraznil Lipšic.

Pokiaľ ide o boj s korupciou, ktorá je jednou z jeho priorít, minister plánuje posilniť špeciálne úrady zaoberajúce sa touto otázkou. Mieni tak urobiť legislatívne, personálne, organizačne. „A tiež bude platiť, že polícia má rozviazané ruky. Žiadne podozrenia a kauzy nebudú zametané pod koberec,“ zdôvodnil.

Legislatívne posilnenie si predstavuje tak, že by informačno-technické prostriedky, pokiaľ zistia trestnú činnosť, mohli byť použité aj v inej veci. „Keď sa napríklad cez odposluch zistí, že sa pácha iná trestná činnosť, iný korupčný skutok,“ vysvetlil Lipšic.

26 debata chyba