Obyčajní ľudia boli od začiatku slabým miestom

Verejnosť sa o existencii štyroch politikov z občianskeho združenia Obyčajní ľudia dozvedela až po oznámení výsledkov volieb. Igor Matovič, Erika Jurinová, Jozef Viskupič a Martin Fecko dokázali takmer nemožné. Prekrúžkovali sa z posledných štyroch miest kandidátky Sulíkovej Slobody a Solidarity do parlamentu na štvrtú až siedmu pozíciu.

29.07.2010 09:54
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (48)

Neskôr sa potvrdilo, že to nebol až taký zázrak. Matovič je vydavateľom regionálnych inzertných novín, ktoré sa dodávajú do vyše milióna slovenských domácností. V nich mali Obyčajní ľudia pred voľbami mohutnú kampaň.

Šokujúcim zistením bolo aj to, že Obyčajní ľudia nemajú s liberálnym programom Sulíkovej SaS nič spoločné. Práve naopak, ide o konzervatívne združenie, ktorého postoje boli od začiatku bližšie k radikálnym krídlam v KDH.

Práve štyri hlasy Obyčajných ľudí však zabezpečili súčasnej koalícii prevahu v parlamente a vďaka nim vznikla pravicová vláda Ivety Radičovej.

Za iniciatívou Obyčajní ľudia stojí spomínaný Igor Matovič z Trnavy. Svoje vydavateľstvo, ktoré z neho urobilo majetného muža, založil v roku 2002. Je známy tým, že majetok prepísal na svoju manželku. Do Národnej rady s Matovičom postúpil aj ďalší Trnavčan, 34-ročný Jozef Viskupič, odborný radca na okresnom pozemkovom úrade. Martin Fecko je inžinier z Prešova. Do parlamentu sa dostala aj štvrtá kandidátka združenia, 37-ročná Erika Jurinová z Nižnej na Orave. Je vedúcou redaktorkou Matovičových novín Oravsko.

Na svojej webovej stránke hovoria, že nesúhlasia s interrupciami, nechcú registrované partnerstvá, sú zásadne proti akýmkoľvek drogám, naopak, chcú tvrdé tresty aj pre konzumentov. Odmietajú spoplatniť školstvo, podporujú 13. dôchodky. Všetko v rozpore so SaS. Predseda SaS Richard Sulík v nich však ohrozenie stability pravicovej koalície najprv nevidel. Tvrdil, že všetci podporia program vlády v celom rozsahu.

Odborníci však od začiatku naznačovali, že Obyčajní ľudia sú pre pravicovú koalíciu problémom, ktorý sa nakoniec môže skončiť pádom vlády. V každom prípade Obyčajní ľudia, najmä vďaka Igorovi Matovičovi, sú dnes verejnosti známejší ako väčšina predstaviteľov SaS.

Matovič prekvapil verejnosť hneď po voľbách vyhlásením, že mu núkali za pád vlády 20 miliónov eur. Neskôr to obrátil na žart svojho kamaráta, ktorý ho vraj len skúšal, aký je pevný. Matovič potom začal spochybňovať referendum, ktoré iniciovala Sulíkova strana, a navrhoval dohodnúť sa o podpore zúženia imunity poslancov s predsedom Smeru Robertom Ficom.

48 debata chyba