Obyčajní ľudia chcú, aby politici fúkali a bojujú za predĺžené víkendy

Vláda by mala zákonom zabezpečiť povinnosť, aby pri volaní na audiotextové linky najskôr zaznela bezplatná informácia o cene za minútu hovoru, ak v ňom volajúci bude pokračovať. Píše sa v dokumente s bodmi programu občianskeho hnutia Obyčajní ľudia, ktorý poskytol ich predstaviteľ Igor Matovič.

29.07.2010 12:17
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič svojou úvahou o opustení klubu SaS zatienil aj tému dňa, schválenie vládneho programu.
debata (209)

Ďalším bodom je zriadenie telefonickej linky a webstránky, prostredníctvom ktorých budú môcť občania anonymne informovať v prípade, že sa dozvedia, že sa niekto zámerne vyhýba plateniu daní. Obyčajní ľudia tak chcú bojovať proti daňovým únikom. Kabinet by mal podľa Obyčajných ľudí zaviesť pravidlo, prostredníctvom ktorého bude môcť podnikateľom svojvoľne neplatiacim mzdy, dane a faktúry uložiť až 10-ročný trest zákazu podnikania. Z dokumentu rovnako vyplýva, že by malo prísť k vytvoreniu registra podnikateľských subjektov, ktoré si riadne neplnia spomínané záväzky.

V oblasti sociálnych vecí by malo byť podľa hnutia možné krátiť detské prídavky o 10 percent z ich výšky za každú neospravedlnenú vyučovaciu hodinu dieťaťa.

Taktiež chcú, aby ak štátne sviatky a s nimi spojené dni pracovného voľna pripadnú na pondelok až štvrtok, mohlo byť toto voľno presunuté na piatok. Na vážnosti sviatku sa podľa informácií uvedených v dokumente nič nezmení a občania si budú môcť užívať predĺžený víkend.

Kapitola venovaná ministerstvu vnútra je zameraná najmä na obmedzovanie „neprimeraných výhod“ politikov v porovnaní s inými občanmi. Na pôde parlamentu by sa podľa Obyčajných ľudí mali vykonávať náhodné testy na alkohol a v prípade pozitívneho výsledku tieto informácie zverejňovať. Politik by mal byť aj hmotne zodpovedný za ním úmyselne spôsobenú hmotnú škodu tým, že sa nesprával ako dobrý hospodár, uvádza sa.

V časti venovanej ministerstvu spravodlivosti sa píše, že v prípade, že sudca nevydá rozsudok v spore do jedného roka, mali by byť žalujúcej strane vrátené súdne poplatky a sudcovi znížená mzda na jednu štvrtinu jej zvyčajnej výšky. V prípade školstva by podľa hnutia mal byť do osnov v posledných dvoch ročníkoch stredných škôl zaradený predmet Základy podnikania zameraný na zvýšenie motivácie mladých ľudí podnikať a v kapitole venovanej zdravotníctvu sa vyjadrujú napríklad za obnovenie „záchytiek“ v každom okresnom meste.

Štyria predstavitelia Obyčajných ľudí v parlamente zvažujú možnosť vystúpenia z poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS). Podľa vyjadrenia Igora Matoviča je to z dôvodu, že sa do programového vyhlásenia vlády napriek prísľubom nedostali ich „unikátne“ návrhy. Pripustil však, že odchod z klubu je pre nich len jednou z možností, o ktorej budú ešte rokovať s predsedom parlamentu a strany SaS Richardom Sulíkom. O tomto kroku by sa mali rozhodnúť do začiatku tretej riadnej schôdze NR SR, ktorá je naplánovaná na 3. augusta.

209 debata chyba