Jurzyca plánuje zasiahnuť proti nelegálne získaným titulom

Vláda plánuje aktívne vystupovať proti podvodom a neduhom, ktoré sa v slovenskom vysokom školstve zakorenili nielen na úrovni jednotlivcov, ale celých inštitúcií, k čomu sa zaviazala aj vo svojom programovom vyhlásení.

29.07.2010 12:35
Eugen Jurzyca Foto:
Minister školstva Eugen Jurzyca
debata (3)

Ako objasnil šéf rezortu školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ), ministerstvo pripraví systém, ktorý umožní odňať tituly získané nekorektný spôsobom. Plánuje tiež zasiahnuť proti nelegálne vyberanému školnému, v tomto smere je však podľa jeho slov najprv potrebné analyzovať situáciu.

Minister Jurzyca zatiaľ nevie povedať, či by sa odobratie diplomov týkalo aj študentov Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne. Podľa medializovaných informácií univerzita rozdávala niektorým študentom diplomy po ročnom alebo dvojročnom štúdiu. Titul inžinierky získala rekordne rýchlo dcéra dekana Fakulty sociálnych a ekonomických vzťahov Daniela Bánociová. Na štúdium nastúpila v akademickom roku 2006/2007 a už v júni robila štátnice. Jej otec Daniel Bánoci bol vtedy na fakulte prodekanom. Predchádzajúci minister školstva Ján Mikolaj (SNS) krátko po medializovaní kauzy uskutočnil kontroly a avizoval, že sa zistili viaceré pochybenia školy. Pozastavil trenčianskej univerzite právo udeľovať bakalársky titul v študijnom odbore Ľudské zdroje a personálny manažment.

3 debata chyba