Öllős: Táto vláda je zo siedmich strán

Štyria poslanci hnutia Obyčajní ľudia hrozia odchodom z poslaneckého klubu SaS. Koalícia by tak v parlamente stratila väčšinu. Hovorili sme o tom s politológom Lászlóom Öllősom.

29.07.2010 21:49
debata (48)

Hrozia voľby skôr ako za štyri roky?
Neviem. To je hra s vysokým počtom faktorov. Hovorí sa, že táto vláda je vládou štyroch strán. Pravdepodobne však viacerých. Môžeme povedať, že siedmich. Sú tu Obyčajní ľudia, OKS, v KDH sú dva prúdy. Veľa bude závisieť od predsedníčky vlády.

Ako vy čítate doterajšie kroky skupiny okolo Igora Matoviča?
Myslím si, že sa snažia o to, aby sa neformálne stali ďalším subjektom vládnej koalície.

Prečo by mali mať takú ambíciu?
Snažia sa dosiahnuť rôzne ciele a majú dojem, že prostredníctvom SaS im to nejde.

Všetko teda smeruje k založeniu politickej strany?
Momentálne sa v nich mieša to, či chcú byť nátlakovou skupinou, alebo politickou stranou. Nátlaková skupina tlačí na politických činiteľov a chce dosiahnuť čo najviac. Politická strana v koalícii okrem svojich cieľov musí dbať aj na efektívne fungovanie celej koalície a oni si nevedia rozdeliť tie dve formy fungovania. Pravdepodobne sa to v nich kvasí.

Vidíte Matoviča ako nového lídra strany Obyčajní ľudia, ktorá môže reálne ohrozovať popularitu súčasných strán?
Neviem. To ukáže budúcnosť, Nedá sa to predpovedať na základe dvoch, troch akcií. Pokiaľ ide o ich ciele, niektoré sú veľmi sympatické. Keby hovoril konkrétne o nich, bol by na tom lepšie. Málo o nich hovorí.

Ak vystúpia z klubu SaS, aké možnosti bude mať koalícia?
Momentálne nevystúpili. Keď vystúpia, koalícia musí s nimi rokovať a dohodnúť sa s nimi ako s každou jednou koaličnou stranou. Rozdiel bude ten, že nebudú mať svojich predstaviteľov vo vláde. Musia nájsť mechanizmy, prostredníctvom ktorých každé vládne rozhodnutie bude dohodnuté aj s nimi.

Obyčajní ľudia môžu v parlamente hlasovať aj s opozíciou, nemusia podporiť niektoré zámery koalície. Aký vplyv to bude mať na perspektívu vládnutia?
Momentálne si to nemôžu dovoliť. Pripravili by tým návrat predchádzajúcej vlády. Tu by sa dostali do konfliktu s vlastnými podporovateľmi. Stali by sa rýchlo nepopulárnymi. To je však momentálna situácia. Keď bude táto vláda robiť chybu za chybou, môže sa nálada týchto ľudí zmeniť. Do parlamentu sa dostali prostredníctvom preferenčných hlasov a zrejme sa budú snažiť udržať si túto podporu. V politike to nie je nič nenormálne.

Premiérka Iveta Radičová bude v zložitej situácii, nechce viesť menšinovú vládu. Čo s tým má robiť?
Ona už je v zložitej situácii. Keďže je konsenzuálna, má šancu uspieť. Keby to bola konfliktná osoba, jej šance by boli minimálne.

48 debata chyba