Sulík robí prešľapy v obliekaní aj správaní

Kto chce pracovať v banke, musí sa prispôsobiť tomu, že sa bude obliekať podľa jej predpisov. Ani štátni úradníci nemôžu chodiť do práce, v čom si zmyslia, a svoje pravidlá o tom, ako môžu chodiť zamestnanci oblečení, majú aj všetky seriózne súkromné firmy. Lenže to, čo platí pre bežných zamestnancov, opäť raz, zdá sa, neplatí pre tých, ktorých si cez dane platia obyvatelia tejto krajiny a ktorí ich majú reprezentovať, pretože si ich zvolili.

30.07.2010 08:05
Sulík, večera s veľvyslancami Foto:
Richard Sulík bol na pracovnom obede s veľvyslancami Rakúska, Nemecka a Švajčiarska oblečený víkendovo. Počas obeda navyše telefonoval, obchytával príbor a na stôl si vyložil peňaženku.
debata (181)

Najhorším príkladom je Richard Sulík, a to nielen tým, ako sa oblieka, ale aj tým, ako sa vyjadruje. Až pričasto zabúda, že je predsedom parlamentu. Nerešpektuje, že v postavení druhého najvyššieho ústavného činiteľa musí dodržiavať určitý protokol, ktorý k tejto funkcii patrí. Jeho verejné vystúpenia či vyhlásenia už viackrát šokovali nielen odborníkov na spoločenskú etiketu, ale aj časť verejnosti. Odborníci sa zhodujú, že jeho správanie prekročilo hranice zaužívanej etikety a politickej kultúry. „Jeho prezentácia je nehodná funkcie predsedu parlamentu,“ hodnotí Sulíkove spoločenské i protokolárne prešľapy odborník na protokol Jaromír Antal.

Sulík sa len pred pár dňami objavil na oficiálnom kladení vencov na Javorine ako predseda zákonodarného zboru v rifliach. O nič lepšie nereprezentoval Národnú radu ani na pracovnom obede s veľvyslancami Rakúska, Nemecka a Švajčiarska. Dostavil sa naň v letnej košeli a plátenných nohaviciach, hoci veľvyslanci prišli v oblekoch. Podľa protokolistov môže ísť politik v Sulíkovom postavení takto oblečený na športové podujatie, ale nie na obed s predstaviteľmi reprezentujúcimi cudzí štát. Nehovoriac o tom, že počas obeda telefonoval, na slávnostne prestretý stôl si vyložil obsah vreciek a k tomu ešte aj obchytával príbor.

Predseda parlamentu prišiel na oficiálne... Foto: TASR
Sulík, rifle, pamätník Predseda parlamentu prišiel na oficiálne kladenie vencov pri pamätníku v rifliach.

Sulík svoje správanie a oblečenie pripisuje tomu, že išlo o neformálne stretnutia. „Väčšia neformálnosť je rozhodne jednou z ciest výraznejšej otvorenosti, keďže odbúrava časť komunikačných bariér. To je dôvod, prečo napríklad politici nechodia na niektoré výjazdy v oblekoch, ale vyslovene vo voľnočasovom oblečení. Nepopieram však, že sú stretnutia, ktoré vyžadujú vyšší stupeň formálnosti,“ hovorí Sulík.

Nemieni na tom nič výrazne meniť. Podľa neho protokol už dnes nie je ani zďaleka taký striktný, ako to bývalo v minulosti. „Pravidlá, ktoré sú pevne stanovené, samozrejme, dodržiavať budem. Tie, ktoré umožňujú istú flexibilitu, budem smerovať k väčšej neformálnosti,“ uviedol predseda Národnej rady.

Na rozdiel od predsedu parlamentu a jeho ponímania neformálneho oblečenia novinári ihneď na prvých rokovaniach novozvoleného parlamentu dostávali na chodbách Národnej rady letáčiky, ktoré ich upozorňovali, ako majú byť oblečení pri svojej práci na pôde parlamentu.

Richard Sulík však nemá problém len s protokolom, prešľapy robí aj na iných frontoch. Hoci šéfuje druhej najsilnejšej koaličnej strany, z rokovaní o najdôležitejšom dokumente koalície – jej programovom vyhlásení – odišiel ako prvý. Svoj skorý odchod odbavil slovami, že je to vec vlády a on ide za svojimi deťmi. Pripustil tiež, že o programovom vyhlásení veľa nevie. „Rokovanie o technických detailoch som už delegoval na podpredsedov a pána Poliačika,“ vyhlásil Sulík pri odchode z rady.

Zaujímavé bolo aj jeho vyhlásenie o zverejnení zmlúv na rekonštrukciu Bratislavského hradu. Priznal, že ich nečítal ani nebude. „Nemám čas na ich čítanie. Očakávam však, že keď ich zverejním, nájde sa niekto, kto upozorní na nejaké nedostatky či zaujímavosti v zmluvách,“ vyhlásil predseda parlamentu.

Iveta Radičová pri oficiálnej návšteve českého... Foto: ČTK
Radičová, Nečas Iveta Radičová pri oficiálnej návšteve českého premiéra Petra Nečasa na Slovensku nemala na sebe pančuchy a obula si topánky s otvorenou špicou.

Menšie problémy s protokolom má aj premiérka Iveta Radičová. Odborníci jej vyčítajú najmä niektoré nedostatky v obliekaní. Pri oficiálnej návšteve českého premiéra Petra Nečasa na Slovensku nemala šéfka vládneho kabinetu na sebe pančuchy a obuté mala topánky s otvorenou špičkou.

Protokol v stredoeurópskych krajinách pri takýchto návštevách však vyžaduje, aby ženy nemali holé nohy a mali uzavreté topánky. Františka Čížková z českej módnej polície Radičovej radí, aby si našla poradcu pre svoj imidž. „Dáma Radičová by mala podriadiť svoj vzhľad a garderóbu svojmu spoločenskému postaveniu. Vyžaduje si formálnu eleganciu s puncom noblesy,“ konštatuje Čížková.

Čo je diplomatický protokol

  • Súhrn medzinárodných noriem, špeciálne vypracovaných alebo tradíciou prijatých pravidiel a zvyklostí, ktorými sa v Slovenskej republike po formálnej stránke riadi styk oficiálnych predstaviteľov Slovenskej republiky, osobitne na úrovni prezidenta Slovenskej republiky, predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, predsedu vlády Slovenskej republiky a ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky, so svojimi zahraničnými partnermi, ako aj s tým súvisiaci priebeh rôznych oficiálnych ceremoniálov a protokolárnych ak­tov.

Odborník na protokol: Sulík nemá na funkciu predsedu parlamentu

Prezentácia Richarda Sulíka na verejnosti pri viacerých príležitostiach je nehodná postavenia predsedu parlamentu, hovorí odborník na protokol Jarolím Antal.

Vo vysokej politike je jedno, či je niekto na druhom, štvrtom, alebo šestnástom mieste v protokole. Musí rešpektovať spoločenské pravidlá, ktoré v našej spoločnosti sú – či už sú písané, či nepísané, či je to tradícia, či sú to ceremoniály, alebo rituály prevzaté z minulosti, alebo naše nové spôsoby správania. Slovensko má tradíciu občianskej spoločnosti, to znamená, že spoločenská etiketa má občianske rituály. Základ je, že sme si rovní – vysokopostavení aj nízkopostavení, muži aj ženy. Ľudia však vedia, kde treba dávať česť, komu patrí, bez toho, aby si človek uvedomoval, že tak koná. Je to jeho aktívny prístup k spoločenskému správaniu, aj keď si vyššie postavený úctu k svojmu spoločenskému postaveniu nevyžaduje. Má to byť prirodzený vzťah medzi jedným a druhým. Na fotografii predsedu parlamentu Sulíka s tromi veľvyslancami je vidieť, že pán predseda Národnej rady svojím oblečením znevážil svoju funkciu. Veľvyslanci prišli v oblekoch. Nemajú nohavice a blejzer, teda neformálne oblečenie. Neodišli a boli ochotní strpieť aj spoločenské poníženie. To je taká hanba, že je to jednoducho nehodné postavenia predsedu parlamentu.

Podľa toho, ako sa doteraz prezentoval, spoločensky nemá na to, aby zastával funkciu predsedu parlamentu. Nedorástol na to. Nech si spomenieme na všetkých osem predsedov Národnej rady, ani jeden neurobil takú hanbu. Hoci aj Migaš, Paška či Gašparovič urobili zopár hlúpostí, také spoločenské faux pas si nikto z nich nedovolil. Musím len zopakovať, je to veľká hanba.

Nepoznám pána Sulíka, takže neviem povedať, aké je jeho rodinné zázemie. Kde chodil do školy, kto ho vychovával, kde sa vzdelával. Je však nevychovaný. Nemá základné návyky spoločenského správania. Chýba mu noblesa. Z tohto pohľadu je to škandalizácia, cez jeho osobu sa všade, kam príde, budú na Slovensko pozerať očami takých fotografií, ako je tá s veľvyslancami. Ak sa až teraz začne učiť spoločenskému správaniu, je to trochu neskoro. Už sa bude vždy správať ako slon v porceláne. Veľkou chybou je, že si nárokoval túto funkciu, hoci ešte nesedel v parlamente ani ako poslanec na komunálnej úrovni.

181 debata chyba