Harabin neumožnil kontrolu na Najvyššom súde

Kontrolóri ministerstva financií sa pokúsili vo štvrtok urobiť schválenú kontrolu na Najvyššom súde, ale Štefan Harabin im to neumožnil. Šéf rezortu financií Ivan Mikloš to označil za prejav svojvôle. "Mohlo by to znamenať aj zneužitie nezávislosti súdnictva," uviedol na mimoriadnej tlačovej besede Mikloš, ktorý nevie, čoho sa predseda Najvyššieho súdu bojí.

30.07.2010 11:05 , aktualizované: 14:36
štefan harabin, najvyšší súd, sudca Foto:
debata (83)

Mikloš pripomenul, že Najvyšší súd ani Harabin nenakladá so svojimi peniazmi, ale s peniazmi daňových poplatníkov. "Je preto nespochybniteľné, že ministerstvo financií má a musí mať kompetenciu kontrolovať zákonnosť a účelnosť používania týchto peňazí, " konštatoval Mikloš. Doložil to tým, že ministerstvo urobilo aj v minulom volebnom období kontroly na NS SR, konkrétne v rokoch 2007 a 2009.

Mikloš 21. júla podpísal poverenie na vládny audit, v ktorom sa uvádza, že kontrolu urobia od 27. júla. ľudia z ministerstva financií potom informovali Najvyšší súd, že kontrola bude 27. júla o 13:00. Ako minister ďalej uviedol, Najvyšší súd prostredníctvom riaditeľa správy súdu Jána Hurbana požiadal o posunutie navrhovaného termínu o dva dni – na 29. júla o 15:00.

„My sme tejto ich žiadosti vyhoveli a keď sme prišli v čase, ktorý žiadali oni, tak osobne zo strany predsedu Najvyššieho súdu bol tento audit znemožnený s tým, že Harabin spochybnil platnosť poverenia, " informoval Mikloš. Harabin podľa neho argumentoval skutočnosťou, že v poverení sa uvádza termín auditu od 27. júla a bolo už 29. júla. "To považujem za absurdné,“ zhodnotil Mikloš a dodal, že to považuje aj za „evidentnú a zrejmú obštrukciu,“ ktorá má kontrole zabrániť.

Kontrola podľa Mikloša bude a bude dôsledná. Vysvetlil, že nešlo o prvú kontrolu, ktorou svojich ľudí poveril, ale o jednu z prvých, pričom ju on sám neinicioval. Situácia, ktorá teraz nastala, je podľa Mikloša bezprecedentná – ani zákon na to explicitne nemyslí. „Ak by nastala v akejkoľvek inej štátnej inštitúcii takáto situácia, tak ja osobne, ale aj vláda by vyvodzovala konkrétne personálne dôsledky,“ dodal Mikloš. Preto hovorí, že v tomto prípade mohlo dôjsť k zneužitiu nezávislosti súdnictva, pretože tá je garantovaná aj tým, že sudcu a predsedu Najvyššieho súdu vlastne nemôže vláda odvolať a vyvodiť voči nemu spomínané dôsledky.

Harabin: Mikloš mával bezcenným zdrapom papiera

Harabin označil za nepravdivé tvrdenia Mikloša o znemožnení kontroly ministerstva financií na Najvyššom súde SR. Harabin tvrdí, že vo štvrtok 29. júla 2010 požiadal kontrolórov rezortu financií pri vstupnom pohovore, aby mali podľa zákona poverenie na kontrolu odo dňa, keď ju chcú reálne vykonať. Ak by podľa neho rezort financií dodržal zákon a priniesli by zákonné poverenie s dátumom 29. júla 2010, mohli začať kontrolu okamžite. Predseda NS SR tvrdí, že sa nebráni žiadnej nezávislej kontrole a auditom.

„Stačí, ak minister financií Mikloš podpíše nové poverenie s presným a reálnym dátumom a kontrolóri môžu okamžite v tomto momente nastúpiť na výkon auditu. Alebo tu ide niekomu o vopred pripravenú mediálnu škandalizáciu mojej osoby s cieľom odňať rozpočtovú kapitolu Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky. Mne ide tak ako vždy len a len o dodržiavanie zákona. To, čím mával minister Mikloš pred televíznymi kamerami, bol neaktuálny bezcenný zdrap papiera,“ vyhlásil Harabin v stanovisku, ktoré poskytol tlačový a informačný odbor NS SR.

83 debata chyba