Zetka umožnila dedine priblížiť sa mestu

Ak sa spomenie slovo "akcia" v spojitosti s minulým režimom, ide spravidla o perzekúcie politicky nespoľahlivých a o rôzne štátnobezpečnostné opatrenia. Stačí uviesť Akciu B, Akciu K či Akciu P. Samé nočné mory. Na Akciu Z však spomínajú ľudia - a najmä príslušníci staršej generácie z vidieka - väčšinou v dobrom. Ináč by ju sotva nazvali takou milou zdrobneninou - zetka.

31.07.2010 09:57
zetka Foto:
Akcia Z nadväzovala na tradíciu povojnových dobrovoľníckych brigád.
debata (24)

„Najmä v menších a odľahlejších obciach spomínajú starší ľudia na zetku s istou nostalgiou,“ potvrdzuje sociológ vidieka Ľubomír Falťan zo Slovenskej akadémie vied. V poslednom čase sa venuje výskumu obcí v okolí Žiliny, Veľkého Krtíša, Poltára i Lučenca.

„V rozpore s niektorými zaužívanými názormi tvrdia, že do spoločných brigád v rámci Akcie Z ich nikto nenútil,“ pokračuje Falťan, „a že dobrovoľne a bezplatne budovali to, čo vtedy obec aj oni sami naliehavo potrebovali. Teraz sa im však ich dielo postupne odcudzuje. Upozorňujú, že mnohé objekty, ktoré sa sprivatizovali alebo dali do prenájmu, prestali slúžiť pôvodnému účelu, ba dokonca sú opustené.“

Je to však tak málo prebádaný problém, že bez krátkeho historického exkurzu sa tu nezaobídeme.

Všetko sa muselo naplánovať

Dnes už ťažko presne zistiť, kedy vlastne vznikla Akcia Z. S určitosťou sa dá len predpokladať, že nadväzovala na bezplatné dobrovoľné brigády pri obnove vojnou zničeného hospodárstva.

V obecných kronikách možno nájsť prvé záznamy o tom, že dedina si niečo postavila v Akcii Z, od roku 1958. „Na voľnom pozemku oproti škole sa začalo s novostavbou budovy pre MNV a požiarnej zbrojnice v rámci Akcie Z, teda svojpomocne,“ približuje kronikár Hornej Krupej (okres Trnava). „Stavebný materiál, ako aj mzdy odborných pracovných síl platil Okresný národný výbor, ostatné práce vykonávali občania brigádnicky, teda bezplatne.“

„Z“ v tomto prípade bolo začiatočným písmenom slova „zveľaďovanie“. Lebo často išlo naozaj o skrášľovanie obce. Mnohí si však Zetku vykladali aj ako Akciu Zadarmo.

V roku 1959 vyšlo vládne nariadenie a o rok neskôr vyhláška ministerstva financií, ktoré sa pokúsili „pohyb zdola zregulovať zhora“, najmä zapasovať ho do vtedajšieho systému takzvaných dodávateľsko-odberateľských vzťahov.

Akcia Z v minulosti a jej podoby v súčasnosti

Kultúrny dom bol typickou stavbou v Akcii Z. V Mníšku nad Hnilcom, ktorý nemal vtedy ani dvetisíc obyvateľov, si v roku 1967 postavili tento palác. Potom však obec zaradili medzi nestrediskové obce so zákazom stavať. Dnes je v budove obecný úrad, reštaurácia, pošta a ďalšie organizácie.

V Nitrianskom Pravne, časť Solka, sa akoby zastavil čas. Akcia Z tam naďalej existuje, aj keď v novej podobe. Skupina mužov tak označuje svoje aktivity vo voľnom čase. Vlani svojpomocne postavili toto basketbalové ihrisko. Financie na materiál však nedostali od štátu, ale od dvoch sponzorov, ktorí tam niekoľko brigádnických hodín odpracovali s ostatnými. Dnes si svojpomocne dokážu postaviť ľudia na dedine leda kostol. V Hričovskom Podhradí ho postavili v roku 2003 chlapi z dediny a nie stavebná firma. ,,Všetci sme pomáhali, ako mohli: ženy varili, muži pracovali," hovorí starostka Jarmila Dobroňová.

„Netreba zabúdať, že v tom čase bolo všetko plánované, darmo ste mali peniaze na výstavbu, boli vám nanič, ak ste nemohli za ne zohnať potrebný materiál,“ pripomína Jozef Šutka zo Šurian. Mimochodom, Šutka je asi služobne najstarší komunálny poslanec na Slovensku. Je ním nepretržite od roku 1964!

Bolo teda treba naplánovať nielen financie, ale aj dodávky materiálu do každej obce v okrese, ktorá sa rozhodla budovať kultúrny dom, futbalový štadión alebo dom smútku, čo boli dosť typické stavby pre Akciu Z.

Zhruba tretinu rozpočtu stavby tvorili mzdové náklady z jej výrobnej kalkulácie, ktoré mala pokryť bezplatná práca občanov. „Bezplatná ako bezplatná,“ reaguje Šutka, „veď taký športový štadión nemohli stavať iba amatéri, museli mať odborné vedenie a odborníkov bolo treba zaplatiť.“

V Šuranoch vytvorili pri národnom výbore (obecnom úrade) čatu schopných remeselníkov spomedzi dôchodcov. Tých bolo treba tiež odmeniť. Na jednoduchšie práce však volali dobrovoľníkov. Samozrejme, jeden šiel ochotnejšie ako druhý.

Sústreďovali sme sa na tých, ktorí boli na takej stavbe najviac zainteresovaní," spomína bývalý predseda MNV a neskôr primátor Šurian. „Napríklad pred výstavbou materskej školy sme oslovili predovšetkým rodičov, ktorí ešte nemali umiestnené deti. Niektorí si pre brigádu zobrali dovolenku, mali predsa bytostný záujem na tom, aby škôlka čím skôr fungovala.“

Niekto mal priveľké oči

Na prelome 60. a 70. rokov minulého storočia sa na Slovensku každoročne postavilo v Akcii Z okolo sto školských a predškolských zariadení, takmer dvesto kultúrnych domov alebo osvetových stredísk, štyridsať športových stánkov, vyše 350 autobusových čakární.

Zetke sa však nedarilo všade a niekde mala neskôr vstup zakázaný. „V tom čase vznikala sústava strediskového osídlenia, ktoré malo vidieckym obyvateľom zabezpečiť vyšší štandard bývania i služieb,“ vysvetľuje Falťan. Dedina sa mala vyrovnať mestu, také bolo politické heslo. V dôsledku toho sa mnohé takzvané neperspektívne obce konzervovali – platil tam zákaz stavať.

Ďalším problémom bola prílišná rozostavanosť investícií v Československu, ktorá sa preniesla aj do Akcie Z. Viaceré stavby sa stávali „historickými“, nie a nie ich dokončiť. Samosprávy niektorých mestečiek začali mať veľké oči a predbiehať sa v megalománii. Trúfali si aj na to, čo by bolo nad možnosti veľkých miest.

„Tieto stavby už nemajú charakter svojpomocných a zbytočne viažu veľké dodávateľské kapacity,“ upozornil v parlamentnej rozprave pred 35 rokmi poslanec Jozef Hudec. Ústredné plánovacie orgány potom začali ohraničovať rozsah Akcie Z a predovšetkým finančné limity na jednotlivé stavby.

V malých obciach však stačili na to, aby si tamojší obyvatelia mohli postaviť predajňu, nový cintorín alebo vyasfaltovať cestu. Účastníci týchto brigád dnes spomínajú na spoločné strávené chvíle.

„Mnohí sa tam všeličomu priučili a navyše mali dobrý pocit, že aj čosi užitočné vytvorili,“ myslí si Šutka. Podľa neho by sa niektoré skúsenosti zo zetky dali využiť vo verejnoprospešných prácach. „Rozhodujúca je v oboch prípadoch organizácia práce, ak zlyháva, je to potom o ničom,“ prízvukuje na záver.

Kto vám dnes urobí niečo zadarmo?

Predseda ZMOS a starosta Štrby Michal Sýkora (57) mal so Zetkou bohaté skúsenosti. Veď v Štrbe šéfoval od roku 1981 miestnemu národnému výboru (predtým bol štyri roky jeho podpredsedom), ktorý v tejto podtatranskej obci organizoval svojpomocné aktivity občanov.

Sedemdesiat percent projektovaných nákladov. Ostatných tridsať bolo treba odpracovať bezplatne. Bola však ďalšia podmienka – rozsah jednej stavby nesmel prekročiť určitú hodnotu, za mojich čias 2 milióny vtedajších korún.

Našinec dokázal obísť aj horšie predpisy. Výstavbu terajšieho Obecného úradu v Štrbe sme uskutočnili ako dve samostatné stavby. Každá však musela byť samostatne skolaudovaná. A podobným spôsobom sme postavili napríklad aj náš športový štadión.

Niekde možno ich aj do toho tlačili, neviem, v Štrbe však stačilo zahrať v miestnom rozhlase ,,Zelená je tráva…" a ľudia už vedeli, že v nedeľu sa ide brigádničiť na stavbu štadióna. A prišlo ich niekedy až sto päťdesiat!

Áno, lebo brigády v rámci Akcie Z sme vtedy mali spravidla v nedeľu. Celý týždeň sme sa však na národnom výbore (obecnom úrade) na to dôkladne pripravovali. Bolo treba zabezpečiť materiál, mechanizmy, ale aj občerstvenie, ľudí rozdeliť do skupín, aby tam každý mal čo robiť. Ale vráťme sa k vašej otázke: istotne, bolo tam prítomné aj vedomie nevyhnutnosti. Tých tridsať percent sme totiž museli urobiť svojpomocne. Nikto za nás by to neurobil.

Vtedy sa to už tak nebralo, že brigáda niečo narúša alebo že odpútavame cirkevníkov. Páni farári boli tolerantní a keď oni niečo potrebovali, tak my z miestnej samosprávy sme zase pomohli im. Perfektne sme vychádzali aj v bývalom režime.

V roku 1990 som bol v poradnom zbore ministra vnútra a presadili sme, aby Akcia Z v tom roku ešte dobehla, lebo ju chceli zrušiť okamžite. Prečo zakapala? Lebo sa ideologicky zle vnímala. Niekde fungovala, v niektorých obciach ju však zmrvili, iniciatívu ľudí zneužili a potom sa už hovorilo iba o týchto zlých príkladoch.

Som presvedčený, že nie. Dnes už nedostanete ľudí na bezplatné brigády, najmä mladých nie. Zadarmo nikto nič nechce robiť. Myslenie ľudí sa zmenilo, prevládol individualizmus. Samozrejme, starší na spoločné brigády pri zveľaďovaní obce nostalgicky spomínajú. Napokon tie stavby stoja a slúžia svojmu účelu dodnes a oni sa pod ne podpísali svojou prácou.

24 debata chyba