Koalícia chce svoj program aktualizovať, ale nie teraz

Po politicky výbušnom týždni v utorok vláda predstúpi pred parlament s programovým vyhlásením, pre ktoré napokon získala jednotnú podporu poslaneckých klubov vrátane štyroch poslancov hnutia Obyčajní ľudia z SaS.

03.08.2010 07:31
iveta radičová, premiérka Foto:
O vládnom programe sa začne v parlamente rokovať v utorok popoludní. Premiérka Iveta Radičová je po pondelku spokojná. Program by malo podporiť všetkých 79 poslancov koalície.
debata (28)

Premiérka Iveta Radičová netajila v pondelok po stretnutí s poslaneckými klubmi radosť, že ide do ďalšieho obdobia s podporou všetkých 79 poslancov koalície. „Bolo to jediné možné riešenie. Minulý týždeň som veľmi jasne avizovala, že nebudem premiérkou menšinovej vlády,“ povedala Radičová.

Súčasťou písomnej dohody štyroch poslancov hnutia Obyčajní ľudia s SaS je, že strana bude presadzovať ich programové body pri aktualizácii vládneho programu. Premiérka je takejto aktualizácii otvorená. Podľa nej je súčasťou koaličnej dohody dohovor, že raz za rok sa vyhodnotí plnenie vládneho programu a „toto je aj príležitosť na to, aby jednotlivé strany prípadne dávali návrhy, čo ešte považujú za veľmi dôležité“.

Podľa premiérky nikdy sa nevie, aký vonkajší moment vstúpi do života. Ako príklad spomenula hospodársku krízu, po ktorej sa množstvo vecí z vládneho programu stalo neaktuálnymi. „To nie je raz a pre vždy uzavretý dokument,“ doplnila Radičová. No dokument, ktorý je predložený do parlamentu, sa už teraz dopĺňať nebude.

Niektorých politikov koalície však zaskočilo, že by sa program vlády aktualizoval o nové úlohy. Štátny tajomník ministerstva dopravy Ivan Švejna z Mostu povedal, že si môžeme každý rok hovoriť, čo sme splnili, ale ak by sme „niečo nové dávali do programu, mala by to byť dohoda všetkých štyroch koaličných strán“. O aktualizácii programu vlády pochybuje aj opozícia. Predseda Smeru Robert Fico takého riešenie označil za „politologický nezmysel“.

Poslanci koalície hodnotia vládny program pozitívne, ale napriek tomu by v ňom privítali aj viac konkrétností.

Poslanec Mostu Peter Zajac hovorí, že program deklaruje správne ciele, ale v mnohých prípadoch nepopisuje cesty a nástroje, ktoré k nim majú viesť. Ako príklad spomenul, že všetci študenti by sa mali povinne do roku 2014 učiť angličtinu, čo je nereálne. Viac by podľa neho pomohlo, keby sa vyučovanie jazykov v školách otvorilo súkromným učiteľom zvonku. Nekonkrétny je program aj v tom, že pri reforme vzdelávania sa ani slovo nehovorí o tom, že treba urobiť hĺbkovú revíziu reformy, tak ako ju otvoril bývalý minister. Nespomínajú sa nástroje, ktoré sú potrebné na to, aby reforma mohla prebiehať úspešne, mieni poslanec.

Naopak, podpredseda KDH Anton Marcinčin bol za to, aby v programe vlády neboli konkrétne nástroje ako znižovať deficit verejných financií. Podľa neho totiž ubehlo strašne málo času na to, aby vláda urobila inventúru verejných financií. „Zatiaľ vieme len to, že stav je asi veľmi zlý. Nevieme, kde sa bude dať ušetriť menej bolestne alebo či budeme šetriť veľmi bolestne,“ povedal Marcinčin, ktorý to považuje skôr za vec mesiacov ako týždňov. Skôr kritizoval vládu za to, že si zväzuje ruky veľkými konkrétnosťami namiesto toho, aby jasne povedala, že prioritou číslo jedna je konsolidácia verejných financií, rast zamestnanosti a že všetko podriadia týmto dvom cieľom. „Toto ja nachádzam v programe. Do tejto miery som spokojný,“ dodal.

Debata v pléne parlamentu o vládnom programe sa začne v utorok po­poludní a bude zrejme trvať celý týždeň. Vláda dokonca zrušila aj tohtotýždňové zasadanie. Predseda parlamentu Richard Sulík hovorí, že rokovanie sa skončí každý deň o 19. hodine a nebudú „žiadne rokovania do druhej ráno“. Podľa neho sú poslanci Smeru vítaní na plodnej diskusii, „sme vyzbrojení veľkou dávkou trpezlivosti“. Pripustil však, že ak sa bude debata naťahovať, obmedzí sa pre poslancov čas na vystúpenie podľa rokovacieho poriadku. „Možnože si poslanci za Smer zrátajú, či obetujú budúci týždeň, ktorý by mohli mať voľný,“ dodal Sulík.

Schválením vládneho programu dostane vláda v zmysle ústavy dôveru parlamentu. Naposledy kľúčové hlasovanie o dôvere vláde nestihol líder HZDS Vladimír Mečiar. Vraj nevedel zaparkovať. Radičová s úsmevom povedala, že súčasní lídri koalície vedia nielen zaparkovať, ale aj dobre vyštartovať a „toto bude dobrý štart“.

28 debata chyba