Radičová požiadala poslancov o dôveru, verí v lepší život občanov

Predseda Národnej rady SR Richard Sulík otvoril rokovanie tretej schôdze zákonodarného zboru, ktorá je kľúčová z hľadiska ďalšieho fungovania vlády Ivety Radičovej. Premiérka spolu s ministerským zborom predstavila programové vyhlásenie a požiadala o dôveru parlamentu.

03.08.2010 13:49 , aktualizované: 15:51
iveta radičová, premiérka, parlament, vláda Foto:
Premiérka Iveta Radičová predložila program svojej vlády.
debata (226)

Ak jej nebude vyslovená, bude mať ešte šancu. Podľa Ústavy SR môže prezident SR rozpustiť NR SR, ak ani v lehote šiestich mesiacov od vymenovania vlády neschváli jej programové vyhlásenie. Takýto krok by mal za následok nové voľby.

Kompletné znenie programového vyhlásenia vlády

Programové vyhlásenie vlády chápe premiérka aj ako svoj osobný záväzok urobiť nezodpovednej politike koniec. „A že sa skončí doba, keď najlepší čas na riešenie akútnych problémov je zajtra, o rok alebo v nasledujúcom volebnom období,“ vyhlásila Radičová vo svojom prejave k vládnemu programu pri jeho predstavovaní Národnej rade (NR) SR.

Dúfa zároveň, že program jej kabinetu vráti dôveru v schopnosť vlády zlepšovať kvalitu ľudí na Slovensku. „Toto je kľúčový bod našej politiky – vytvárať zmysluplný každodenný život našich občanov,“ vyhlásila premiérka, ktorej prejav je miestami sprevádzaný potleskom.

Premiérka kri­tizovala stav krajiny

Šéfka kabinetu zároveň požiadala parlament o vyslovenie dôvery jej kabinetu. „Dôvera je veľmi silné puto, aby sa dala zredukovať na písomný záväzok. Dnes v mene novej vlády sa obraciam na NR SR preto, lebo spolu máme dôležitý oveľa širší cieľ – obnoviť dôveru občanov v Slovensko ako miesto, kde môžu viesť kvalitný, spokojný a zmysluplný život,“ vyhlásila na pôde parlamentu šéfka kabinetu.

Prepis prejavu premiérky Radičovej v parlamente

Zdôraznila, že bez dôvery nie je možné riešiť problémy, bojovať proti korupcii, pomáhať ľuďom hľadať prácu a ani tvoriť lepšie pravidlá. „Bez dôvery nie je možné rozvíjať spoločnosť a hľadať prienik pre rôzne názory,“ doplnila. Dôvera podľa nej znamená, že dnešný sľub platí aj zajtra, že dobrý nápad je odmenený a porušovanie pravidiel potrestané. „Že slušnosť v zamestnaní, ale aj v bežnom živote nie je predmetom posmechu, ale súčasťou každodennej rutiny, že je samozrejmosťou,“ zdôraznila Radičová.

Premiérka zároveň kritizovala stav, v akom preberá jej vláda krajinu. Kritika sa týkala napríklad súdnictva, slovensko-maďarských vzťahov, úrovne korupcie či stavu verejných financií. Upozornila, že Slovensko za uplynulé štyri roky nevyužilo mnohé šance, ktoré malo ako krajina s naštartovanými reformami. Nechce ale tvrdiť, že sa krajine za minulej vlády Roberta Fica (Smer) nepodarilo dosiahnuť aj úspechy.

V tejto súvislosti pripomenula priority jej kabinetu, na ktorých je postavené programové vyhlásenie vlády. Sú nimi zdravé a udržateľné hospodárenie, nulová tolerancia korupcie a zabezpečenie prístupu k spravodlivosti. Ďalej dostatok pracovných príležitostí, motivujúce podnikateľské prostredie a aktívna občianka spoločnosť. Podporovať chce vláda vzdelaných ľudí a inovatívnu spoločnosť, tiež chce ľuďom zabezpečiť prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti.

Napriek pôvodným vyhláseniam sa na poslednú chvíľu rozhodol schôdze zúčastniť aj prezident SR Ivan Gašparovič. V sále bola prítomná aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, generálny prokurátor Dobroslav Trnka či viacerí veľvyslanci.

Zasadnutie parlamentu je prerušené, aby mohli o dokumente rokovať parlamentné výbory. Plénum bude pokračovať v stredu 4. augusta, kedy budú mať poslanci priestor na svoje vystúpenia. Potom pristúpia k samotnému schvaľovaniu Programového vyhlásenia vlády SR a vyslovovaniu dôvery exekutíve.

Fico: Radičovej prejav pripomínal volebnú reč

Predseda Smeru Robert Fico neveril predsedníčke vlády ani slovo. Vyhlásil to na tlačovej konferencii s tým, že vystúpenie šéfky exekutívy bolo nedôveryhodné.

„Ak niekto hovorí o boji s korupciou a sedí za nim pán Dzurinda a Mikloš, pred ním pán Kaník, ako tomu máme dôverovať?“ pýtal sa expremiér. Podľa vlastných slov bol navyše prekvapený, že Radičová venovala 70 percent svojho vystúpenia predchádzajúcej vláde. „Skôr to pripomínalo volebnú reč,“ hodnotil Fico.

Tvrdí, že je zjavná veľká miera neistoty z toho, či sa udrží koaličná väčšina, no najmä z toho, ako reagovať na situáciu, ktorú vládna koalícia naexponovala. „Uvedomme si, že možno už tri mesiace aj pani Radičová hovorí o tom, že štát je v totálnom rozvrate. Dnes pokračovala v tejto rétorike, no nepriniesla riešenia,“ poznamenal.

Na margo tejto kritiky, ktorú premiérka zniesla na súčasný stav štátu, podotkol, že má pocit, akoby bolo Slovensko v občianskej vojne. „Nepočul som jedinú pozitívnu informáciu. Očakávali sme, že predsedníčka vlády príde s konkrétnymi riešeniami, ale nepovedala absolútne nič v tomto smere,“ zdôraznil líder Smeru-SD. Navyše, podľa jeho slov prichádza nová vláda s návrhmi, ktoré budú zvyšovať výdavky štátneho rozpočtu. „Hovoria o väčšom množstve peňazí pre vedu a výskum, o stabilizácii II. piliera ústavným zákonom, čo je ročne miliarda eur,“ vysvetlil.

Program novej vlády teda považuje za slabý a neprinášajúci žiadnu zmenu. „Jedinou zmenou je totálna privatizácia, deregulácia, liberalizácia a oslabovanie sociálneho štátu,“ upozornil. V stredu (4.8.) chcú preto poslanci Smeru-SD v pléne rozobrať programové vyhlásenie po jednotlivých kapitolách a svoje tvrdenia ukazovať na konkrétnych príkladoch.

Gašparovič nemá výhrady k programu vlády

Prezident Ivan Gašparovič sa po predstavení Programového vyhlásenia vlády stretol s predsedom Národnej rady SR Richardom Sulíkom. Hovorili spolu o šiestich prioritách vlády, ktoré pred plénom prezentovala premiérka. „Osobne som sa najviac zaujímal o ten bod, ktorý označila ako reformu školstva, vedy. Hovorili sme aj o otázkach, ktoré sa týkajú zdravotníctva,“ povedal Gašparovič.

Prezident, podľa vlastných slov, nemá výhrady k programu vlády. Tie vraj bude mať až vtedy, ak ho vláda nebude plniť. „Predstavy, ktoré predniesla predsedníčka vlády, ja myslím, že sú tam aj také, ktoré ozaj sú na uváženie a bude treba, aby ich vláda plnila,“ povedal Gašparovič, podľa ktorého sú v programe aj veci, ktorých napĺňanie nebude jednoduché a sú otázkou budúcnosti. Prezident uviedol, že pri podpisovaní zákonov „nesúťaží s vládami a s parlamentmi, či podpíše alebo nie.“ Sám nevidí dôvod pre zmenu zákonov, ktoré už podpísal. „Ak bude zmena týchto zákonov a bude zdôvodnená a ma presvedčí, nevidím dôvod, prečo by som to nepodpísal,“ skonštatoval.

O stabilite vlády si prezident myslí, že je to vec koalície. Gašparovič uviedol, že je informovaný o tom, že Obyčajní ľudia na základe dohody so SaS nevystúpia z poslaneckého klubu. „Ale to zase neznamená, že je tam aj dohoda o tom, že budú podporovať vládu pri všetkých zákonoch. Alebo ak ich budú chcieť z klubu poslať preč, to znamená, že ten ich záväzok sa tiež nemusí naplniť, ak ich z klubu vyhodia,“ povedal prezident. Gašparovič skonštatoval o stabilite novej vlády, že ľudia sú „tvrdí kontrolóri a čas je neúprosný“, ale verí, že ak sa začína niečo nové, že sa to bude napĺňať. „To je ozaj už vec zodpovednosti všetkých tých, ktorí si tento program dali,“ dodal.

226 debata chyba