Tomanová: Boh chráň Slovensko. Mihál: Zamestnali ste si synovca

Zámerom súčasnej vlády je podľa poslankyne Viery Tomanovej (Smer) likvidácia sociálneho štátu. Ako ďalej uviedla v parlamente v rozprave k návrhu vládneho programu, kabinet chce zlikvidovať model pokrytia všetkých zamestnancov daného odvetvia kolektívnymi zmluvami, presunúť platenie odvodov na zamestnanca, či uvoľniť zamestnávateľom ruky pri prepúšťaní zamestnancov.

05.08.2010 10:21 , aktualizované: 12:11
debata (216)

„Boh ochraňuj Slovensko. Program je škodlivý, je veľmi zlou správou pre Slovensko,“ zdôraznila Tomanová.

Vláda sa podľa exministerky práce zaväzuje zúžiť tripartizmus ako aj obmedziť práva odborov. Kabinet Ivety Radičovej sa podľa Tomanovej chystá umožniť bezproblémové prepúšťanie zamestnancov. „Prepúšťaním len narastie počet nezamestnaných, tým zamestnanosť neporastie,“ varovala. Nesúhlasí s tvrdením súčasnej vlády, že vysoké poistné je prekážkou tvorby pracovných miest. “Slovenská republika nepatrí medzi štáty s najvyšším poistným, v rámci európskych štátov sme dokonca štvrtí od konca,“ zdôraznila.

Kritizovala tiež zámer obmedziť súbeh dôchodku a príjmu zamestnancov v štátnej a verejnej správe. „Ak by k tomu vláda pristúpila len pre jednu skupinu poistencov, dopustila by sa protiústavného, diskriminačného zaobchádzania s nimi,“ povedala Tomanová. Nový kabinet bude podľa nej podporovať vlastníkov veľkých firiem na úkor zamestnancov. „Je to vyhlásenie eseročky alebo akciovej spoločnosti, nie ako programové vyhlásenie vlády pre viac ako päť miliónov občanov,“ dodala. Ide podľa nej o „dobrú správu len pre horných desaťtisíc, pre občanov VIP, ktorí majú príjem päťtisíc, šesťtisíc eur“.

Mihál: Tomanová posledný deň zamestnala synovca

Bývalá ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová v posledný deň svojho ministrovania zamestnala na ministerstve práce svojho synovca. V par­lamente to tvrdil minister práce Jozef Mihál. „Nemienim ho vyhodiť zo štátnej správy, keď sa ukáže, že je dobrý odborník,“ povedal. Exministerka práce Viera Tomanová však poprela, že by išlo o jej synovca.

V reakcii na tvrdenia opozície o vyhadzovaní ľudí zo štátnej správy minister Mihál poukázal na šéfku Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach Tatianu Raničovú, ktorá je nominantkou Smeru. Ako uviedol minister, situáciu po záplavách zvládla Raničová excelentne. „Svojím konaním ma presvedčila o tom, že by bola veľká chyba, keby tento post opustila,“ povedal minister.

Mihál sa však na druhej strane podľa vlastných slov nemôže pozerať na to, že niektorí ľudia na ministerstve práce sa podieľali na vypisovaní „čudných“ tendrov. „Rozlúčil som sa s takými ľuďmi, ktorí tieto tendre pripravovali a schvaľovali projekty, ktorých zmysel mi doteraz zostáva nejasný.“

Čaplovič: Poznávame cisárove nové šaty Ivety Radičovej

Kritiku poslanca a podpredsedu Smeru Dušana Čaploviča si v úvode tretieho dňa tretej schôdze vypočula koalícia na adresu programového vyhlásenia vlády. „Poznávame cisárove nové šaty Ivety Radičovej,“ zhodnotil Čaplovič materiál, ktorý bude v týchto dňoch schvaľovať Národná rada.

Programovým vyhlásením vlády pod gesciou Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša (obaja SDKÚ) podľa neho nová vláda robí službu horným 10 000 občanom. „Vytratil sa pojem sociálna spravodlivosť, vytláčaná trhovými princípmi súčasnosti, ktorá opäť dostáva na Slovensku zelenú,“ konštatoval Čaplovič.

Bývalý vicepremiér pre ľudské práva a menšiny si myslí, že vo vyhláseniach súčasných predstaviteľov vlády dominuje ekonomický princíp. „Pre nich sú čísla všetko a človek nič,“ vyhlásil Čaplovič. Sľuby kabinetu Ivety Radičovej majú podľa neho sociálny len obal. Tvorcov Programového vyhlásenia vlády označil za ľudí, ktorí majú v hlave pokladňu a v srdci kalkulačku.

Kaník: Opäť tá stará známa pesnička o dobrej ľavici

Podľa poslanca za SDKÚ Ľudovíta Kaníka predviedol podpredseda Smeru na začiatku tretieho dňa schôdze starú známu pesničku o cynických pravičiaroch a dobrej ľavici. Upozornil ho, že sociálne nie je to, čo vláda sľúbi, ale čo naozaj dosiahne. „Politika socialistov je založená predovšetkým na tom, že ich volia chudobní, a preto je tá politika orientovaná tak, aby bolo chudobných čo najviac,“ dodal Kaník.

Čaplovič vo štvrtok ako prvý pokračoval v rozprave k vládnemu programu. Po ňom je prihlásených ešte 43 zákonodarcov.

216 debata chyba