Horský: Ľavá ruka nevie, čo robí pravá

Premiérka Iveta Radičová dala rázny stop dva dni trvajúcim debatám o zrušení príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa. Vyhlásila, že dávka sa v nijakom prípade rušiť nebude. Neodpustila si však poznámku o "šírení dezinformácií", ktoré sa na túto tému objavili v médiách.

06.08.2010 07:36
Horský_NEPOUZIVAT ako clankovu Foto:
Politológ Michal Horský.
debata (55)

O zmenách pritom v utorok informoval samotný minister sociálnych vecí Jozef Mihál. Kroky oboch politikov komentuje politológ Michal Horský.

Považujete výčitku o „šírení dezinformácií“ z úst predsedníčky vlády za fér voči novinárom?
Nuž, členovia Radičovej kabinetu by si predovšetkým mali sami dobre premyslieť, čo, ako a kedy mienia zverejniť. Nesmú každý deň tvrdiť čosi iné a predkladať verejnosti protichodné stanoviská, ktoré sú napokon oni sami alebo premiérka nútení dementovať. Často ľavá ruka nevie, čo robí pravá.

Môžete uviesť príklady?
Tak najprv som zachytil, že sa bude hýbať s percentami odvodov do prvého a druhého piliera, no vzápätí to už nebola pravda. Hovorilo sa o zrušení minimálnej mzdy, dnes čítam, že by sa mala zvýšiť. Najnovším prešľapom sú tieto zbytočné šumy okolo zrušenia príplatku a úprave rodičovského príspevku, keď sám minister práce Mihál napokon priznal, že o systémových zmenách v tejto oblasti zatiaľ vôbec nemá jasnú predstavu. A to už nespomínam rozporné vyjadrenia ministra zdravotníctva Uhliarika o výmenných lístkoch, o prísnejších podmienkach pre lekárne a podobne.

Odporúčate teda koalícii v tomto smere sebareflexiu?
Určite. Aj novozvolený predseda parlamentu Sulík predsa v prejave na úvod rozpravy o vládnom programe varoval, že vláda si musí dať pozor na spôsob komunikácie s občanmi a dôrazne sa vyvarovať chýb, ktoré v tomto smere urobil Dzurindov kabinet. Považujem to za najzaujímavejšiu myšlienku jeho vystúpenia. Ako vidno, povedal hlbokú pravdu. A poriadok by si mal urobiť aj vo vlastných radoch.

55 debata chyba