Sulík trvá na poburujúcej eseročke

Richard Sulík sa nevzdá poburujúcej eseročky Liberálny dom ani za cenu vážneho konfliktu s premiérkou. Ako Pravda informovala, firmu Liberálny dom si založilo 16 členov strany Sloboda a Solidarita. Tí chcú komerčne podnikať aj na prenájme poslaneckých kancelárií, ktoré platí štát z vlastného vrecka. Medzi spoločníkmi je napríklad predseda parlamentu Richard Sulík aj ministri Daniel Krajcer a Ľubomír Galko. Založenie firmy rozhnevalo premiérku Ivetu Radičovú a zaskočilo zvyšok koalície.

06.08.2010 21:14
debata (272)
Richard Sulík po stretnutí s premiérkou Ivetou... Foto: Ľuboš Pilc
Richard Sulík Richard Sulík po stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou, ktorej odkázal, aby si dala do poriadku financovanie SDKÚ.

Radičová označila „za úplný nonsens a absurditu“, aby poslanci používali peniaze daňovníkov na uhrádzanie ďalšej kancelárie v Bratislave. „Pre mňa je zásadný problém, aby poslanci mali kancelárie financované z peňazí daňových poplatníkov a mali tieto kancelárie dvakrát v Bratislave, pričom ten druhýkrát v dome danej strany. Financovanie sídiel strán by malo byť transparentné. Dúfam, že SaS prehodnotí svoj postoj,“ povedala Radičová.

Nič také však Sulík nemieni urobiť, naopak, Radičová sa od neho dočkala útoku. Po tom, čo sa spolu pre problém stretli, jej Sulík odkázal, nech si dá do poriadku financovanie SDKÚ. „Pani premiérke Radičovej odporúčam sa starať o financovanie SDKÚ, kde je oveľa viac otáznikov ako čisté transparentné financovanie Liberálneho domu,“ povedal Sulík. Premiérka na to reagovala slovami. „Padni, komu padni.“ Obaja tlmočili stanovisko osobitne, pred novinárov spolu nepredstúpili.

Politológ Michal Horský to považuje za prvý vážny spor vo vládnej koalícii. „Ak by obaja zotrvali na svojom stanovisku, riešenie je nemožné. Tu sa nedá urobiť kompromis, musí prísť totálny ústupok z jednej strany,“ povedal Horský.

Sulík sa obhajuje tým, že už strane daroval niekoľko miliónov korún a nemieni jej do konca života darovať ďalšie. „To nie je ani zmysel hry. Verejnosť by mala oceniť, že sme vylúčili kradnúť nejaké peniaze na financovanie strany. Máme snahu urobiť to transparentne za trhové ceny,“ povedal predseda SaS.

Považujete podnikanie poslancov SaS (Liberálny dom) za etické?

Horský k tomu dodáva, že Sulíkovi sa bude z jeho idey ustupovať ťažko, lebo je „pod tlakom politických figúrok v jeho strane“. Radičová podľa politológa bojuje o vlastnú politickú tvár a nekorupčnú tvár celej koalície. „Ak sa nedohodnú, spor zrejme vyrieši až koaličná rada,“ zhodnotil Horský.

Čiastočný ústupok s tým, že firma bude aj tak podnikať, naznačil Sulík. „Nebudeme to silou-mocou lámať cez koleno. Tí poslanci tam tie kancelárie mať nebudú alebo budú ich tam mať bez toho, aby Národná rada za ne platila. Zvážime všetky možnosti. Nemám v pláne proti silnej verejnej mienke tu niečo do poslednej kvapky krvi obhajovať,“ dodal.

Liberálny dom plánuje kúpiť nehnuteľnosť na Priemyselnej ulici v Bratislave za 2,2 milióna eur, z toho si 700-tisíc požičia od banky. Priestory bude komerčne prenajímať nielen poslancom. Myšlienka sa nepozdáva ani partnerom z koalície. Alojz Přidal (KDH) hovorí, že sa zdá čestnejšie mať kancelárie po Slovensku ako v jednom dome, ktorý niekomu patrí. „Záleží tiež na tom, čo tá firma bude robiť. Ja by som však neodporúčal poslancovi prenajať si kanceláriu v spoločnosti, v ktorej je spolumajiteľ,“ povedal Miroslav Beblavý (SDKÚ). Robert Kaliňák z opozičného Smeru si myslí, že nikto sa nemôže čudovať vzniku tejto firmy, „keď bol pán Sulík ochotný predať sám sebe ako šéf OLO pozemky svojej vlastnej firme. Ide to len podľa nastavených hodnôt a kritérií. A kto je prekvapený, tak potom nečíta históriu“.

Firma, v ktorej sú spoločníkmi 16 straníci vrátane najvyšších predstaviteľov, je u nás výnimočným javom. Zákon im jej založenie dovoľuje, pretože konateľom sa stal Jozef Boskovič, ktorý nie je v žiadnej verejnej funkcii. Podľa advokáta Slavomíra Trnkócyho by straníci ani pri prenajímaní poslaneckých kancelárii zákon neporušili a nedostali sa do konfliktu záujmov. „Ku konfliktu záujmov v tomto prípade dôjsť nemusí, ak sa podarí preukázať, že náklady v týchto priestoroch sú nižšie alebo rovnaké ako v iných priestoroch využívaných inými poslancami,“ povedal. Trnkócy však problém vidí v tom, že takto postupujú práve tí, ktorí tvrdili, že uprednostňovanie vlastných ľudí pri rovnako kvalitných projektoch je nemorálne a neslušné a hraničí s klientelizmom pri užívaní verejných zdrojov.

Politológ Michal Horský vidí problém v morálnej rovine. Podľa neho založením firmy politici zo SaS v očiach verejnosti škandalózne devalvovali význam funkcie vrcholových predstaviteľov štá­tu.

Ak by chcela SaS transparentne zarobiť peniaze pre stranu, mohla si založiť stranícku firmu, čo zákon dovoľuje. Vtedy by bola jediným spoločníkom eseročky politická strana. SaS by však musela každý rok predložiť Národnej rade výročnú správu. Jej súčasťou by bola aj účtovná uzávierka straníckej firmy overená audítorom. Keďže Liberálny dom založili straníci SaS ako občania, nemajú ani povinnosť vo výročnej správe zverejniť hospodárenie.

„Štandardná firma, ktorá nie je založená politickou stranou, nijakým spôsobom neovplyvňuje účtovníctvo a účtovnú uzávierku politickej strany. Z tohto dôvodu nevidíme žiadnu súvislosť s auditom účtovnej uzávierky a výročnej správy politickej strany,“ vysvetlil pravidlá pre audit politických strán Ondrej Baláž prezident Slovenskej komory audítorov.

Kancelárie štát prepláca, výšku nájmu nekontroluje

Manažovať prenájom poslaneckých kancelárií je výhodný biznis. Štátna zákazka totiž vždy znamená istotu, že podnikateľ dostane zaplatené. Prenájom jednej kancelárie stojí štátny rozpočet asi 900 eur mesačne. Poslanec môže mať aj viac kancelárií naraz, za rok však na všetky nedostane viac ako 10,8 tisíca eur.

Ak by si všetkých 18 poslancov SaS (bez štyroch Obyčajných ľudí, pozn. red.) prenajalo priestory v Liberálnom dome, firma by ročne zinkasovala okolo 193,6 tisíca eur. Podľa Sulíka by sa tam všetci nezmestili. V sume 900 eur môže byť započítaný nájom nábytku, poplatky za elektrinu, telefón, internet, fax či upratovanie. Preplácanie je jednoduché. Stačí, ak poslanec kancelárii predloží účtovné doklady a výpis z účtu.

Kancelária Národnej rady jednotlivé položky nekontroluje a poslanci si tak môžu dovoliť aj predražený prenájom. Stáva sa, že si kancelárie prenajímajú od firiem rodinných príslušníkov alebo darcov svojich politických strán. Kancelárie si najviac prenajímajú v Bratislave, hoci tu majú k dispozícii priestory pri Hrade.

272 debata chyba