Vláda zoberie peniaze učiteľom

Značná časť učiteľov zarobí na budúci rok v čistom menej peňazí ako doteraz. Minister práce Jozef Mihál (SaS) totiž ide zaviesť platenie odvodov aj z práce na dohodu, ktorú mnohí zo 130-tisíc učiteľov využívajú na zlepšenie životnej situácie. Učitelia na základnej škole zarábajú v čistom asi 400 eur. Aby uživili rodiny, doučujú žiakov aj po večeroch.

06.08.2010 21:34
učiteľ, žiak, škola, tabuľa Foto:
Ilustračné foto
debata (179)

Ak si takto doteraz učiteľ po zaplatení dane v čistom mesačne privyrobil napríklad 200 eur, od januára uhradí z odmeny za doučovanie aj odvody a v čistom mu zostane o 25 eur menej – len 175 eur. Bočné príjmy hľadajú učitelia, aby zarobili aspoň toľko, čo ľudia v iných odvetviach. Učitelia po oznámení Mihálových opatrení namietajú, že teraz sa budú musieť ešte viac uskromniť.

„Ak štát zoberie učiteľom z príjmov na dohodu okrem 19-percentnej dane na odvodoch ďalších viac ako 13 percent, učitelia budú určite veľmi zvažovať, či chcú pracovať aj naďalej. Trúfam si povedať, že mnoho z nich sa rozhodne ostať doma,“ myslí si expert na oblasť ľudských zdrojov Libor Lubelec.

Čisté príjmy učiteľom vláda od januára nepriamo zníži bez toho, aby im adekvátne zvýšila ich základné platy. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) už naznačil, že na mzdy štátnych zamestnancov pôjde o desatinu menej peňazí, ale platy učiteľov zostanú také isté. Koalícia tvrdí, že chce platy učiteľov zvyšovať, ale až po ozdravení ekonomiky, čo bude najskôr v roku 2012.

179 debata chyba