Zrušenie imunity opozícia nepodporí

Šanca na zúženie imunity poslancov sa takmer rovná nule. Koalícia sa síce chystá v najbližších dňoch predložiť parlamentu návrh na okresanie výhod politikov aj sudcov, na presadenie ústavného zákona však nemá dostatok hlasov.

09.08.2010 06:28
Parlament, NR SR Foto:
Opozícia návrh na zúženie imunity odmieta podporiť. Kým SNS je v princípe proti, Smeru prekáža, že sa má imunita obmedziť aj sudcom.
debata (192)

Opozícia totiž návrh odmieta podporiť. Kým národniari sú v princípe proti, Smeru prekáža, že sa má imunita obmedziť aj sudcom. Podpredseda Smeru Marek Maďarič hovorí, že koalícia mala so stranou rokovať, ak zrušenie imunity rozšírili aj na sudcov. „To nie je len otázka slušnosti, ale aj rozumnosti so snahou nájsť priechodnosť zákona,“ povedal Maďarič.

Vláda svoj návrh zdôvodňuje tým, že imunita nemôže chrániť poslancov a sudcov pred trestným stíhaním vo veciach, ktoré s ich poslaneckou a sudcovskou činnosťou nesúvisia. Preto predkladaný návrh zrovnoprávňuje poslancov a sudcov s ostatnými občanmi štátu a ponecháva im imunitu len za hlasovanie a za výroky prednesené v parlamente a u sudcov za ich rozhodovaciu činnosť. Naďalej však ráta s tým, že bude potrebný súhlas parlamentu na vzatie poslanca do väzby a súhlas Ústavného súdu na vzatie sudcu a generálneho prokurátora do väzby.

Smer dokonca hovorí, že by sa malo počkať na výsledok referenda, ktoré iniciovala SaS. Jednoznačný odpor k vládnemu návrhu má SNS. Predseda poslaneckého klubu národniarov Rafael Rafaj povedal, že história strany je poznačená bojom za samostatnosť a veľa jej predstaviteľov bolo perzekvovaných vrátane poslancov. „Ctíme si parlament, ku ktorému patrí aj imunita,“ poznamenal Rafaj.

Šéf Mostu Béla Bugár povedal, že ak Smer návrh nepodporí, tak to bude prejav dvojtvárnej politiky. Pripomenul, že Smer už v minulosti sám navrhoval zrušiť imunitu a ponechať ju len na hlasovanie a výroky v parlamente.

Bývalá sudkyňa a dnes poslankyňa Jana Dubovcová z SDKÚ považuje argumenty Smeru proti zúženiu imunity sudcov „len za zámienku, aby mohol odskočiť“.

Koalícia má 79 hlasov v parlamente, ale na prijatie ústavného zákona treba najmenej 90 hlasov. Jedným z mála optimistov je šéf ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka z KDH. „Stačí 11 poslancov opozície,“ vidí šancu na úspech.

Bývalý premiér Robert Fico sa obáva zrušenia imunity sudcov s odôvodnením, že by sa mohlo kedykoľvek začať trestné stíhanie proti sudcovi a minister spravodlivosti by ho mohol veľmi rýchlo „zlikvidovať v podobe zastavenia výkonu jeho funkcie“.

Procházka však hovorí, že sa nedá pri tvorbe právnych predpisov vychádzať z toho, že ich budú štátne orgány zneužívať. „Keby sme vychádzali z toho, že SIS bude zneužívať svoje kompetencie, tak jej nemôžeme dať nič,“ podotkol poslanec. Podľa neho vždy bola imunita sudcov párovaná s imunitou poslancov. „Nie je to namierené proti sudcom, ale je to dôsledok toho, že vždy mali imunitu v tom rozsahu ako poslanci. Úvaha, či by ju nemali mať širšiu, je legitímna, ale vláda navrhuje tento návrh a ja ho podporím,“ dodal poslanec.

192 debata chyba