Žitnému sa dva a pol roka basy zdá byť veľa, odvolal sa

Kauza dopravnej nehody exmoderátora spravodajstva Rastislava Žitného bude mať ďalšie pokračovanie na vyššom odvolacom súde. Bývalý moderátor podal odvolanie voči júnovému verdiktu Okresného súdu v Malackách, ktorý ho odsúdil na 2,5 roka väzenia nepodmienečne a zároveň mu uložil päťročný zákaz činnosti riadenia motorových vozidiel v prípade usmrtenia päťročného Tomáša Žilavého.

10.08.2010 08:21
debata (87)

Podľa informácií denníka Nový Čas podal Žitný odvolanie v pondelok 9. augusta. Exmoderátor je, podľa tohto zdroja, nespokojný najmä s tým, že sudca neuveril jeho slovám o tom, že pred nehodou bol zdravotne indisponovaný.

Voči júnovému rozsudku sa však predtým odvolala už aj prokuratúra. Odvolanie malackej prokurátorky v polovici júla potvrdil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak a aj námestníčka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Věra Datinská. „Dôvodom odvolania je, že sa prokurátorka nestotožnila s rýchlosťou, akú určil súd a trvá na rýchlosti z obžaloby a tiež žiada vyšší trest,“ uviedla Datinská z bratislavskej krajskej prokuratúry. Znamená to, že sa celou kauzou bude zaoberať KS v Bratislave.

Bývalého moderátora spravodajstva odsúdil 7. júna Okresný súd v Malackách na 2,5 roka väzenia nepodmienečne a zároveň mu uložil päťročný zákaz činnosti riadenia motorových vozidiel. Súd ho uznal za vinného z prečinov usmrtenia a ublíženia na zdraví v súvislosti s dopravnou nehodou z leta 2008, kedy prišiel o život päťročný chlapec.

Exmoderátor by si mal trest odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Podľa Adamčiaka súd dospel k záveru, že z dokazovania bola preukázaná vina obžalovaného. Rozsudok nebol právoplatný. Bývalý moderátor mal na odvolanie 15-dňovú zákonnú lehotu, ktorá začala plynúť dňom, kedy mu bude rozsudok doručený. Súd totiž verdikt vyhlásil bez jeho prítomnosti.

Dokazovanie v prípade tragickej nehody bývalého moderátora spravodajstva sa vtedy pred okresným súdom skončilo výsluchom posledných troch svedkov, z nich boli dve znalkyne. Proces so Žitným, ktorý je obžalovaný z prečinov usmrtenia a ublíženia na zdraví, sa začal 1. marca, kedy súd okrem neho vypočul viacero svedkov. Svoju nevinu za autonehodu odôvodňuje bolesťami chrbtice, pre ktoré vraj tesne pred nehodou na chvíľu stratil vedomie a keď precitol, už nemohol sledu udalostí zabrániť.

Exmoderátora súd pôvodne odsúdil trestným rozkazom na 2,5 roka nepodmienečne. Zároveň obvinenému uložil trest zákazu činnosti riadenia motorových vozidiel všetkých druhov na päť rokov. Voči tomu moderátor podal 12. januára tohto roku odpor a súd preto nariadil hlavné pojednávanie.

Žitný sa mal 29. júna 2008 na svojom audi rútiť po ceste za Rohožníkom rýchlosťou 142 kilometrov za hodinu. Pritom nezvládol zákrutu a vzápätí narazil do 34-ročného Milana Žilavého, ktorý sa s dvoma malými synmi vybral na cyklistický výlet. Päťročný Tomáš zahynul, jeho brat a otec utrpeli zranenia. V bezvedomí a vážne zranený skončil aj moderátor.

87 debata chyba