Najvyšší súd žaluje v súvislosti so snahou Mikloša o nezákonný audit

Najvyšší súd (NS) SR podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie v súvislosti so snahou ministra financií Ivana Mikloša vykonať nezákonný vládny audit na NS. Informoval o tom tlačový a informačný odbor NS SR.

10.08.2010 14:33
debata (16)

Minister financií napriek vysvetľujúcemu listu predsedu NS SR Štefana Harabina verejne znevážil súd, ako aj jeho predsedu tvrdením, že ten namiesto toho, aby zákonnosť chránil, šliape po nej. Minister Mikloš sa tiež vyhrážal uložením pokuty NS SR a jeho predsedovi sudcovi, hoci takýto postup nemá zákonné opodstatnenie. Sudcovi môže uložiť sankciu iba súd v trestnom alebo disciplinárnom konaní. Okrem toho sa predsedovi NS SR verejne vyhrážal podaním trestného oznámenia pre takýto jeho postoj, uvádza sa v tlačovej správe NS SR.

Ako sa v nej ďalej píše, faktickou garanciou nezávislosti NS SR je jej samostatná rozpočtová kapitola, o ktorej sú verejne šírené informácie, že má byť odňatá NS SR a zaradená do rozpočtu Ministerstva spravodlivosti SR, teda do rozpočtu člena vlády, ktorej členom je aj minister financií.

„Toto Najvyšší súd považuje za skutočný cieľ aj ohlasovaného vládneho auditu na NS SR, výsledky ktorého by mohli byť účelovo použité ako argument na odôvodnenie inak neospravedlni­teľného zásahu do nezávislosti NS SR. Preto je nielen právom, ale aj povinnosťou predsedu súdu chrániť ústavnú nezávislosť, nestrannosť súdu a ekonomickú samostatnosť súdu všetkými zákonnými prostriedkami,“ konštatuje predseda NS SR Harabin. Podľa neho medzi ne patrí aj povinnosť nepripustiť akékoľvek zasahovanie, ktoré by mohlo ovplyvniť nezávislé a nestranné postavenie a rozhodovanie tohto súdu. MF SR je častým účastníkom správneho konania na NS SR a tiež preto nemôže pôsobiť ako kontrolný orgán tohto súdu.

To, že v minulosti bola kontrola niekde vykonaná, nie je relevantný právny argument na potvrdenie práva ministerstva financií na vykonanie kontroly, ktorej sa minister financií v rozpore so zákonom domáha.

Hospodárenie s finančnými prostriedkami na NS SR kontroluje podľa zákona jedine Najvyšší kontrolný úrad SR. Zo žiadneho iného právneho predpisu nevyplýva inému orgánu právo vykonávať na NS SR kontrolu hospodárenia. Aj rozpočtové opatrenie ministra financií o viazaní počtu zamestnancov NS SR je dôkazom vyššie uvedených snáh a zároveň krokom, ktorý výrazne zabrzdí vybavovanie starších vecí na súde, čo zároveň bude znamenať zníženie úrovne vymožiteľnosti práva, čoho sa paradoxne právom domáha verejnosť aj vláda SR, uzatvára tlačový a informačný odbor NS SR.

16 debata chyba