Extrémy počasia sa budú zväčšovať

Tento rok už zrážkami prelomil doterajší rekord, tvrdí slovenský klimatológ Milan Lapin, profesor na Univerzite Komenského.

10.08.2010 14:41
Lapin Foto:
Milan Lapin
debata (11)

Podľa hydrológov je tento rok výnimočný. Záplavy sa na Slovensku vyskytli každý mesiac. Je niečo také známe z minulosti? Meteorológovia u nás merajú úroveň zrážok približne na 700 staniciach. Z nich 203 má kompletné pozorovanie od roku 1901. Z ich meraní vyhodnocujeme celoslovenský priemerný úhrn zrážok a tiež zrážkové extrémy. Pokiaľ ide o priemerný úhrn zrážok, za prvých sedem mesiacov tohto roku spadlo asi 760 mm, čo je už splnený celoročný normál. V dosiaľ najdaždivejšom roku 1965 spadlo za prvých sedem mesiacov iba niečo vyše 600 mm zrážok. Tento doterajší rekord bol teda veľmi výrazne prekročený. Určitou zvláštnosťou je, že kým v minulosti všetky daždivé roky boli relatívne studené, tento je pomerne teplý. Júl mal dokonca až o tri stupne vyššiu teplotu, ako je dlhodobý priemer. Je to nezvyčajný extrém za celé obdobie meteorologických meraní.

Povodne máme v celej Európe aj v Pakistane, v Rusku požiare. Niektorí známi klimatológovia, ako napríklad Mojib Latif z Nemecka, tvrdia, že to všetko spolu súvisí. Vraj je to iba predzvesť toho, čo nás v tomto storočí čaká. Súhlasíte?
Scenáre zmeny klímy predpokladajú, že sa do konca tohto storočia postupne bude otepľovať. Na celej Zemi o dva až dva a pol stupňa Celzia a v strednej Európe o dva až štyri stupne. Treba povedať, že za posledných 130 rokov sa u nás oteplilo zhruba o 1,7 stupňa, čo je asi toľko, ako keby sa teplotné pomery z okolia Komárna premiestnili do Žiliny. To je dosť veľká zmena. Ak sa klíma bude takto vyvíjať do konca storočia, tento rok je naozaj ukážkou toho, ako by to mohlo vyzerať v niektorých budúcich rokoch. V iných môže byť horúco a sucho, ako je teraz v Rusku.

Znamená to, že treba rátať s dažďami a veľkými povodňami?
Nie. Budú sa striedať teplé a suché roky s rokmi vlhkými a chladnými, ale aj vlhkými a teplými. Budú sa zväčšovať extrémy počasia. Na druhej strane treba povedať, že tohto roku bola mimoriadna situácia aj v atmosférickom prúdení. Severná pologuľa bola preto teplá. Oceány boli dokonca od novembra doteraz najteplejšie od začiatku meteorologických meraní.

Zatiaľ čo klimatológovia hovoria, že toto počasie potvrdzuje klimatické zmeny, o ktorých celý čas rozprávajú, sú aj skeptici, tvrdiaci, že sa nič prevratné nedeje. V minulosti už vraj boli aj také horúčavy a povodne.
Neviem, na základe čoho to tvrdia. My máme meteorologické merania za posledných 235 rokov a na ich základe môžeme potvrdiť, že také extrémne počasie, ako máme v tomto roku, sa ešte nevyskytlo. Je nepochybné, že sa posilňuje skleníkový efekt atmosféry. V dôsledku toho sa planéta určite otepľuje. Na druhej strane je tu však aj určitý podiel prirodzených faktorov, ktoré menia klímu, ako je slnečná aktivita, sopečné erupcie, javy ako El Niňo a podobne. Tie môžu Zem ako celok otepľovať i ochladzovať.

11 debata chyba