Belousovová si to s Matovičom vybavila ručne

Napätie medzi koalíciou a opozíciou naberá v parlamente ani nie dva mesiace po voľbách na obrátkach. Minulý týždeň hrozilo, že sa pobije minister obrany Ľubomír Galko s Pavlom Paškom zo Smeru a v utorok dala Anna Belousovová facku Igorovi Matovičovi. Podpredsedníčka SNS si vlastnou rukou bránila česť, ktorú šéf Obyčajných ľudí poškvrnil podľa nej tým, že vo svojich regionálnych reklamných novinách o nej písal ako o Anči.

10.08.2010 15:18 , aktualizované: 22:18
debata (439)

„Anču som v ňom vyzval, nech si strhne kríž, ktorý nosí, lebo si myslím, že politik kresťan by nikdy nemal mlčky tolerovať zlodejov. Tak nech nerobí hanbu kresťanom. Asi sa jej to dotklo,“ povedal včera Matovič. „No takú jednu materskú mi dala. Začínala sa schôdza, prišla za mnou a spýtala sa ma, či som písal článok do novín. Povedal som áno, že som tam podpísaný. Spýtala sa ma, či som tú Anču myslel ako ju, a ja, že áno,“ opísal incident v rokovacej sále.

„Pán Matovič zrejme nemá dostatočnú výchovu a nevie, ako sa správať k dáme. Ja som sa mu snažila takou jemnou formou pripomenúť, ako by sa muž k dáme správať mal,“ komentovala facku Belousovová. „Nebola to facka, len naznačenie, že by mohla byť,“ obhajoval kolegyňu Rafael Rafaj.

Anna Belousovová sa na fackovanie chystala už od prvej schôdze nového parlamentu. Vtedy ju nazlostil Ondrej Dostál z OKS, keď, vyhlásil, že ak má výboru pre ľudské práva šéfovať SNS, je to, akoby bol šéfom Ústavu pamäti národa Vasil Biľak a riaditeľom protialkoholickej liečebne Ján Slota. Facka však napokon nepadla.

Matovič bitku riešiť nemieni. S úsmevom na incident reagovala aj Magda Vášáryová z SDKÚ. „Ja som už toho videla veľa v parlamente, aj v poľskom či francúzskom,“ podotkla s úsmevom. Niekdajšiemu predsedovi Národnej rady Pavlovi Hrušovskému z KDH, ktorý včera viedol schôdzu, sa však násilie v rokovacej sále nepozdáva. „Je to nechutné,“ tvrdí.

Či to bola posledná facka, ukáže čas. Matovič by si totiž rád zmeral sily so Slotom. „Celkom rád by som možno niekedy pána Slotu vyzval na taký férový súboj, lebo niekedy mi naozaj lezie na nervy tým, čo hovorí,“ priznal Matovič. Rozhodne sa však nemieni biť v parlamente.

Doterajšie facky v Národnej rade

V roku 2008 sa vyostril konflikt medzi vtedajším poslancom SDKÚ Ľubošom Micheľom a tajomníkom Smeru Andrejom Kolesíkom. Pohádali sa pri obhajobe svojich straníckych šéfov. Kolesík fyzický kontakt zapieral, Micheľ ho však priamo nevyvrátil

Počas prvej Dzurindovej vlády poslanec HZDS Peter Baco dal facku v poslaneckom salóniku poslancovi dnes už zaniknutej SDĽ Ľubomírovi Andrassymu, ktorý mu vyčítal korupcie v rezorte pôdohospodárstva z čias, keď ho riadil Baco

Víťazoslav Moric zasa ešte ako poslanec za SNS v parlamente bil novinára Františka Meliša

439 debata chyba