Šéf Smeru chce odvolať ministra obrany

Aj keď nová vláda dostala len v utorok dôveru parlamentu, Smer už žiada hlavu jedného jej ministra. A to Ľubomíra Galka (SaS) za nezákonne udelenú bezpečnostnú previerku šéfovi Vojenskej spravodajskej služby Milanovi Hudecovi.

10.08.2010 18:39 , aktualizované: 20:39
Robert Fico Foto:
Predseda strany SMER a podpredseda parlamentu Robert Fico.
debata (32)

Predseda Smeru Robert Fico v utorok uviedol, že existuje podozrenie o korupčnom správaní Galkových ľudí po tom, čo vyšli najavo problémy s Hudecovou previerkou. Navyše ukázal osvedčenie o Hudecovej previerke, ktoré podpísal Galko dva dni pred jeho vymenovaním na čelo vojenskej rozviedky.

To podľa Fica vyvoláva podozrenie zo zneužitia právomocí. „Je veľmi neštandardné, že takýto dokument podpisuje minister. Mal by to podpísať zástupca vojenského spravodajstva. Čo je však najhoršie, táto previerka nebola nikdy vykonaná, je to len kus papiera, ktorý podpísal minister,“ povedal Fico. Pripomenul, že pri štandardnom postupe takejto previerky musí vojenské spravodajstvo osloviť Národný bezpečnostný úrad, SIS a Policajný zbor.

Po tom, čo vyšli najavo okolnosti bezpečnostnej previerky, sa na ministerstve snažili podľa Fica škandál ututlať. Dôstojníkovi, ktorého Hudec odvolal z vojenského spravodajstva, mali byť ponúkané výhody.

„Bolo mu ponúknuté, aby sa všetko ututlalo, že dostane funkciu s vyšším príplatkom za výkon služby a dostane prepožičanie vyššej vojenskej hodnosti plukovník,“ vyhlásil Fico. Vraj mu ponúkali viacero alternatív, všetky boli motivované snahou vyhnúť sa medializácii, aby o prípade mlčal. Podľa Fica spomínaný dôstojník už podal trestné oznámenie.

Fico požiada Radičovú, aby v prípade preukázaného pochybenia Galka odvolala. Tá vyhlásila, že sa o vec bude zaujímať. „Dôkladne sa pozriem, v čom podľa opozície Galko pochybil a do akej miery je to zatláčanie na ministra z dôvodu podávania trestných oznámení,“ povedala.

Galko tvrdí, že on v celej kauze nezlyhal. „Ja nemám z čoho vyvodzovať voči sebe zodpovednosť,“ zdôraznil po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu vojenského spravodajstva, ktoré v utorok prebehlo hladko, na rozdiel od minulotýždňového, kde hrozila bitka. Minister však nevylúčil, že v prípade pochybenia podriadených vyvodí voči nim personálnu zodpovednosť.

Problém s Hudecovou previerkou spočíva v tom, že skončená previerka má skorší termín ako žiadosť o samotnú previerku. „Pán minister nevysvetlil svoj postup, povedal, že výboru nič nepredloží. Tým sa do uznesenia výboru dostalo len, že berieme na vedomie a do troch mesiacov poinformuje výbor o výsledkoch komisie, ktorú zriadil na prešetrenie, či bolo vymenovanie riaditeľa služby zákonné, alebo nie,“ uviedol predseda výboru Peter Žiga (Smer).

Komisia, ktorú zriadil minister, má do troch mesiacov zistiť, či išlo o manipuláciu s Hudecovým bezpečnostným spisom, či pochybenie bolo zámerné a voči komu smerovalo. Fico Galka označil za politicky mŕtveho muža. Robert Kaliňák (Smer) zasa v rozprave o programovom vyhlásení vlády o ňom povedal, že je „hochštapler“. Galko na to reagoval tým, že „vždy je lepšie byť hochštaplerom, ako byť človekom, ktorý sa bojí, že nastáva doba, že niekto mu klepne po prstoch a prekazí mu miliardové kšefty“.

32 debata chyba