Poslanci i ministri si utiahnu opasky, navrhnú o koľko

Poslanci aj ministri sa budú musieť zmieriť s nižším platom, aký dostávajú v súčasnosti. Na večernej koaličnej rade sa na tom zhodli lídri štyroch stredopravých strán SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd. Na ktorú dierku si zástupcovia ľudu utiahnu opasok, by mali navrhnúť poslanecké kluby. "Nechávam to na ich posúdení, na ich svedomí," povedala po rokovaní predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ).

11.08.2010 20:36 , aktualizované: 21:49
debata (47)

Najprv bude rokovať s koaličnými klubmi. „V ďalšom kroku je na mieste aj rokovanie s opozíciou. Je na nich, či sa pridajú, alebo nepridajú,“ vyhlásila predsedníčka vlády. Zníženie mzdy navrhne premiérka aj ministrom. O koľko si je ochotná utiahnuť vlastný opasok, však nekonkretizovala. Zmeny v odmeňovaní poslancov predloží koaličnej rade predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

Nižšie čísla na výplatných páskach by mali mať predstavitelia parlamentu a vlády v rámci avizovanej úspory v štátnej správe, kde chce kabinet ušetriť desať percent. „Toto je norma, ktorej sa budeme držať,“ konštatovala Radičová. Premiérka nemá informáciu, že by mal so znížením platu problém ktorýkoľvek z ministrom.

Navrhované opatrenia šetrenia pri poslancoch by si mali na stretnutí vzájomne predstaviť predsedovia klubov. Následne o nich bude rokovať Národná rada SR. Premiérka je presvedčená, že poslanci budú ochotní šetriť sami na sebe. „Nemám o tom sebemenšiu pochybnosť,“ vyhlásila Radičová.

Koaličná rada sa stretla náhle v stredu podvečer. Vládne strany vyšli v ústrety šéfke kabinetu Ivete Radičovej, ktorá bude od soboty na dovolenke. Rozhodnutie pre cieľovú destináciu padlo len v stredu dopoludnia, pôjde do Chorvátska. Nedočkavosť neskrývala. „Vy by ste sa na pár dní voľna s dcérou pri mori netešili? Ja veľmi,“ povedala Radičová. S lídrami chcela stihnúť rokovať ešte pred dovolenkou, pričom na piatok ešte mimoriadne zvolá vládu.

47 debata chyba