Matovič nechce, aby sa fackou zaoberal výbor

Poslanec Národnej rady SR za SaS Igor Matovič z hnutia Obyčajní ľudia by bol radšej, keby sa mandátový a imunitný výbor nezaoberal fackou, ktorú dostal na pôde parlamentu od prvej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej.

12.08.2010 13:36
matovič, sas, facka Foto:
Poslanec za SaS z hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič ospravedlnenie za facku od podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej neočakáva.
debata (33)

„Bol by som najradšej, keby sa ten podnet stiahol. Určite navrhnem Natálii Blahovej (poslankyňa, ktorá podnet podala), aby tak urobila. Ale čo spraví, to už je na nej,“ povedal dnes pre TASR Matovič.

Dodal, že by nechcel „pani Annu“ takto trestať. „Lebo si myslím, že ona sa týmto vytrestala dostatočne sama. Zosmiešnila sa a celé Slovensko jej už nepovie inak ako Anča,“ povedal v štvrtok Matovič. Myslí si preto, že je v podstate zbytočné, aby sa výbor prípadom zaoberal.

Fackou od Belousovovej sa má parlamentný výbor zaoberať koncom augusta. Jeho predseda Gábor Gál (Most-Híd) očakáva búrlivú diskusiu. Výsledok nemieni predpovedať. „Je na výbore, ako sa rozhodne,“ poznamenal Gál. Dodal, že podobný spor sa už na pôde parlamentu v minulosti objavil. Vtedy sa však výbor prípadom nezaoberal. „Došlo na to, že rokovací poriadok s takýmto excesom neráta a je tam skôr myslené na slovné útoky medzi poslancami,“ priblížil.
Belousovová trvá na tom, že svoje konanie neľutuje. „Nemám čo ľutovať. Myslím si, že výchovné usmernenie je úplne normálne,“ zdôvodnila s tým, že jej absolútne nevadí, ak sa prípadom bude zaoberať výbor.

Facku dala Belousovová Matovičovi za článok, v ktorom ju nazval Ančou. „Dala mi jednu materskú. Prišla za mnou, ukázala mi ten článok a spýtala sa ma, či tou Ančou som myslel ju. Povedal som jej, že áno,“ priblížil incident Matovič, ktorý si myslí, že facka bola prejavom jej kresťanskej lásky. „Ja jej to opätujem tým, že jej nastavím druhé líce,“ vyhlásil.

Ospravedlnenie od Belousovovej neočakáva. Prvá podpredsedníčka národniarov svoju reakciu v utorok obhajovala tým, že sa Matovičovi snažila iba vysvetliť, ako sa má muž k dáme správať. „Pán Matovič zrejme nemá dostatočnú výchovu a nevie, ako sa má správať k dáme. Ja som sa mu to snažila takou jemnou formou pripomenúť, ako by sa muž k dáme správať mal,“ zdôraznila Belousovová, ktorá je presvedčená, že muži by sa mali slušne správať aj k ženám v politike.

33 debata chyba