SMK nedostala v prieskume ani jedno percento

Posilňovanie Smeru a prepad SMK hlboko pod hranicu zvoliteľnosti potvrdil v piatok ďalší povolebný prieskum verejnej mienky.

14.08.2010 11:24
debata (49)

Mesiac po voľbách by Smer dostal takmer 40 percent hlasov rozhodnutých voličov. SNS, ktorá sa tesne dostala do parlamentu, to má s 5,1 percenta stále nahnuté. HZDS prepadlo vo voľbách aj v prieskume, keď získalo tri percentá. „Smer jednoznačne vysal voličský potenciál bývalých koaličných partnerov na maximum,“ povedal Jindřich Bardon, riaditeľ agentúry Median.SK, ktorá zbierala dáta od 21.júna do 18. júla.

SMK sa z volebnej porážky spamätáva len veľmi pomaly. Hlas by jej nedalo ani jedno percento opýtaných. „V tomto okamihu sa od SMK odklonila veľká časť voličov. Most je v súčasnosti akceptovanou stranou,“ hovorí Bardon. Zároveň však pripomína, že treba počítať aj so štatistickou chybou a číslo z prieskumu nemožno vnímať absolútne.

Nový predseda SMK József Berényi má napraviť imidž strany, ktorú expredseda Pál Csáky doviedol mimo parlamentu. SMK sa tam mieni vrátiť aj sledovaním krokov novej vlády vrátane svojich konkurentov z Mostu. „Sme jediná menšinová strana a som presvedčený, že aspoň 5 percent z desaťpercentnej maďarskej menšiny chce mať menšinovú stranu v parlamente,“ tvrdí Berényi.

Strany vládnej koalície si postavenie v prieskume udržali zhruba na úrovni volebného zisku – SDKÚ padla o desatinu percenta, SaS o šesť desatín. O 3,2 percenta vzrástlo KDH. Podľa Bardona to môže byť spokojnosť voličov s rozhodnutím kresťanských demokratov vstúpiť do stredopravej vlády. Práve o KDH sa najviac hovorilo ako o prípadnom spojencovi Smeru, k odmietnutiu spolupráce dohnal hnutie až tlak SDKÚ a kauza financovania Smeru.

49 debata chyba