Európske médiá: Slováci urazili úniu

Európske denníky sa pohoršujú nad Slovenskom za to, že sa Grécku obrátilo chrbtom. Slovensko podľa rakúskeho denníka Kurier "nehanebne porušilo pravidlá EÚ", keď odoprelo pomoc zadlženému Grécku.

14.08.2010 12:20
debata (254)

Odmietnutie solidarity bude mať podľa denníka pre Bratislavu „katastrofálne politické následky“. O dosahoch pre Slovensko píšu aj ďalšie denníky. Der Standard, naopak, pripomína vysoké vojenské výdavky Grécka, ktoré podľa neho mohli byť prekážkou pomoci.

Podľa Kuriera Slovensko odmietnutím pôžičky Grécku urazilo úniu. „V histórii spoločnej meny euro sa to ešte nestalo. Jedna krajina, v tomto prípade Slovensko, nehanebne poruší pravidlá klubu a odoprie europartnerovi solidaritu. Princíp EÚ, a to vzájomná pomoc, Slovensko skrátka nezaujíma,“ napísal Kurier.

Novej pravicovo-liberálnej vláde premiérky Ivety Radičovej to podľa rakúskeho denníka môže priniesť nacionalistickú a populistickú obľubu. Podľa Kuriera si partneri na postoj Bratislavy spomenú, ak raz bude potrebovať pomoc.

Aj podľa švajčiarskych Neue Zürcher Zeitung môže mať rozhodnutie pre Slovensko politický dosah. „Partneri Bratislavy v eurozóne a Rade ministrov budú Slovensku dlho mávať pred nosom tým, že solidaritu môže žiadať iba ten, kto je pripravený v núdzi dávať,“ uviedol denník.

Postoj Slovenska však nebude mať finančný účinok ani na záchranný balíček pre Grécko, ani na čerpanie európskych dotácií Slovenskom. „Takéto finančné sankcie nemajú v tomto prípade nijaký právny základ,“ pripomenul Neue Zürcher Zeitung.

Rakúsky denník Die Presse podotýka, že premiérka Radičová kritizovala predchodcu Roberta Fica za prísľub pomoci Grécku v predvolebnej kampani, a preto sa „obáva, aby pri zmene kurzu nestratila pred verejnosťou tvár“.

„Sú to predovšetkým enormné výdavky balkánskej krajiny na zbrojenie, ktoré u mnohých narážajú,“ napísal Der Standard, ktorý pripomenul, že Grécko je piatym najväčším vývozcom zbraní na svete a má najväčšiu armádu z krajín únie. Vojenské výdavky zadlženej krajiny dosiahli vlani 2,8 percenta HDP, v minulosti to boli až štyri percentá.

254 debata chyba