Radičová sa učí od Fica

Premiérka Iveta Radičová sa učí od svojho predchodcu Roberta Fica. "Ja sa učím. I od vás," povedala Ficovi v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

14.08.2010 14:32 , aktualizované: 15:39
Fico, Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová sľúbila svojmu predchodcovi Robertovi Ficovi, že bude opozíciu chrániť.
debata (219)

Zároveň mu dala prísľub, že ak bude opozícia šikanovaná po zúžení poslaneckej imunity za to, že je opozícia, sama ju bude chrániť.

Na Slovensku je podľa Fica päťkoalícia, poukázal pritom na zmluvu medzi SaS a Obyčajnými ľuďmi. Zdôraznil, že on sa nikdy nebál prihlásiť k ľavici. „Vyznávam sociálnodemokra­tické hodnoty. SR sa pustila pravicovou cestou. Segmenty v programovom vyhlásení vlády jednoznačne otáčajú kormidlo na cestu individualizmu a slabého štátu,“ zdôraznil. Fica mrzí, že nemôže programové vyhlásenie vlády považovať za dôveryhodné, pretože nezodpovedá tomu, čo koaličné strany hovorili pred voľbami. Upozornil, že Radičová pred voľbami vyhlasovala, že nemajú v pláne privatizovať, pretože verejnosť nechce počúvať o privatizácii.

Rozoberalo sa aj Radičovej hlasovanie za Rosovú

Teraz sa však ide všetko privatizovať – letisko, Cargo, teplárne. „Ako máme potom dôverovať tejto vláde? Slovensko sme tejto vláde odovzdali s najvyšším hospodárskym rastom v EÚ a bolo to dosiahnuté tlakom na veľké investície ako diaľnice, rekonštrukcia hradu,“ uviedol. Radičovú varoval, že nezačala dobre.

Radičová tvrdí, že vie priznať, keď jej oponent má pravdu, ale trvá na tom, aby používal rovnaký meter na seba. „Vy ste z mojich úst nikdy nepočuli konfrontáciu o plnení vašich sľubov ako bolo odškodnenie klientov nebankových subjektov, diaľnica až do Košíc. Môžem to urobiť, ale neurobím. Necítim sa ako človek s patentom na pravdu,“ zdôraznila. Odmietla, že by podvádzala občanov neplnením sľubov spred volieb. Následne jej Fico vyhodil jej hlasovanie za poslankyňu Tatianu Rosovú, po ktorom sa Radičová vzdala mandátu. Premiérka mu na to povedala, že boli väčšie prešľapy, po ktorých zodpovednosť nikto nevyvodil.

Program vlády podľa Radičovej reaguje na hlavné problémy Slovenska, ktoré pomenováva aj opozícia, ako je napríklad zlepšenie príjmov občanov, nezamestnanosť, kroky proti korupcii, vymožiteľnosť práva, ale aj kvalita vzdelania, dostupnosť a zefektívnenie zdravotníckej starostlivosti. Prvé príslušné návrhy zákonov sú už v pripomienkovom konaní. Slovensko má síce podľa Radičovej hospodársky rast, ale ten sa meria k tomu, čo bolo pred rokom. „Rastie, lebo sme boli v mínusových číslach,“ zdôraznila. Zároveň pripomenula, že aj Ficova vláda konštatovala zhoršenie príjmovej situácie obyvateľstva, spomalenie tvorby pracovných miest, výrazné zvýšenie nezamestnanosti. „Na túto situáciu musíme prijímať opatrenia. Prebrali sme štátne podniky v katastrofálnom stave. Železnice dostali pôžičku a nie sú schopné ju vrátiť. Ten podnik nie je schopný sa postaviť na vlastné nohy,“ uviedla.

Fico vyčíta novej vláde, že chce predať teplárne zahraničnému investorovi. „Aký je na to dôvod, keď teplárne vykazujú zisky,“ opýtal sa. V Cargu zas robí niekoľko tisíc ľudí. Cargo podľa neho išlo dole s výkonmi pre svetovú krízu, nie pre zlý manažment. „Pravicový politik vyhodí zamestnancov. My sme sa rozhodli Cargu pomôcť pôžičkou s tým, že po kríze Cargo bude splácať pôžičky, ale predovšetkým sme zabezpečili prácu. Keď sprivatizujete Cargo o prácu príde niekoľko tisíc ľudí,“ zdôraznil predseda Smeru. Radičová tvrdí, že hľadá riešenia ako pomôcť štátnym podnikom. „Nedovolím prepúšťanie,“ vyhlásila. Ficovi pripomenula, že v štátnych podnikoch mali manažéri nehorázne vysoké odmeny. Zároveň dodala, že sa ho nebude pýtať na privatizáciu časti teplární na východe Slovenska.

Podľa Fica odmietnutie pôžičky Slovensku nepomohlo

Pomoc Grécku sa nepáči podľa Fica ani jeho strane, lebo je to grécka zodpovednosť. „Ale ak chceme chrániť euro je to aj naša zodpovednosť,“ uviedol. Jeho vláda odmietla pôžičku Grécku s tým, že musí najskôr vidieť grécke ozdravné opatrenia. Podľa neho Slovensko si rozhodnutím nepožičať Grécku medzinárodne nepomohlo. „Možno to pocítime, keď budeme žiadať peniaze z fondu solidarity,“ upozornil. Podľa neho pôžička Grécku je veľmi sporná téma. Je totiž otázka, prečo by SR mala pomáhať inej krajine. „Pri výpade plynu v januári 2009 som pocítil, čo je solidarita. Niektoré krajiny nám pomohli na úkor svojich zásob. Slovensko nemôže bez Európy žiť. Nie sme ostrov,“ uviedol.

Podľa Radičovej teraz nešlo o solidaritu s občanmi Grécka, ale s bankami. Zároveň dodala, že neverí, že by ľavicový politik Fico súhlasil s gréckou dôchodkovou reformou, alebo s tým že matka, ktorá mala ísť do dôchodku o tri roky, pôjde o 18 rokov. „Neviem, či sa pod to podpíše ľavicový politik,“ uviedla. Pôžička Grécku je solidarita s bankami, nie s občanmi Grécka. Budeme solidárni, keď aj tieto inštitúcie zastavia úpadok Grécka a iných krajín.

Referendum je podľa Fica najvyššia forma priamej demokracie. Preto by sa s rozhodovaním o zúžení poslaneckej imunity malo počkať do referenda. Koalícia nerešpektuje podľa neho rozdelenie moci na výkonnú, zákonodarnú a súdnu. „Zoberú sudcom imunitu a zbavia sa nepohodlných sudcov,“ vyhlásil. Podľa neho minister vnútra Daniel Lipšic má určite zoznam takých sudcov. Fico je pripravený o imunite diskutovať, ak zo zákona vypadne zrušenie sudcovskej imunity. Vie si však predstaviť, že minister vnútra postaví pred centrálu Smeru desiatich policajtov a budú členov jeho strany „buzerovať“ za parkovanie na tráve.

Politológ: Ficov štýl bol chrapúnsky

Štýl Fica v Sobotných dialógoch s Ra­dičovou bol podľa politológa Miroslava Kusého útočný, agresívny a miestami chrapúnsky. „Fico zostal, aký bol. Agresívny. Často skákal do reči,“ povedal Kusý. Fico tiež podľa neho sa snažil poučovať Radičovú, čo má robiť. Fico zároveň podľa politológa poukazoval, že pravicové hodnoty sú zlé. Expremiér sa snažil o diktovanie štýlu, myslí si.
Naopak Radičová bola podľa Kusého slušná. „Zbytočne však prijímala Ficove zásahy do diskusie,“ myslí si politológ. Podľa neho sa to prejavilo napríklad pri tom, keď Fico Radičovej pripomenul jej hlasovanie v parlamente za kolegyňu Tatianu Rosovú. „Mala mu povedať, že to do tejto diskusie nepatrí,“ povedal Kusý.

Fico a ani jeho predchodca Mikuláš Dzurinda ako premiéri do diskusií s lídrami opozície v priebehu volebného obdobia chodiť nechceli. „Iveta Radičová, nielen sľubovala, ale aj dodržiava svoje sľuby o zmene štýlu politiky. To, že prijala hodenú rukavicu, je v jej prospech,“ vyhlásil Kusý.

219 debata chyba