Obete Karya Tour dostanú tretinu peňazí vopred

Slovenskí turisti, ktorým zmaril tohtoročné zájazdy krach Karya Tour, majú ešte šancu na druhú dovolenku. Z peňazí, ktoré cestovke zaplatili, dostanú tretinu späť už v predstihu. V súčasnosti ich postupne začína vyplácať spoločnosť Allianz. Cestovná kancelária v nej bola poistená proti úpadku. Dovolenkári si tak z vrátených peňazí môžu napríklad sčasti zaplatiť druhý výlet.

16.08.2010 17:08
Karya Tour, dovolenkári Foto:
Mesiac po krachu cestovnej kancelárie Karya Tour začala poisťovňa vyplácať časť odškodného dovolenkárom, ktorí sa predčasne vrátili domov z Turecka a ktorí k moru vôbec nevycestovali.
debata

„Zákazníkom skrachovanej cestovnej kancelárie posielame listy, v ktorých ich informujeme o možnosti poskytnutia 30-percentnej zálohy zo sumy, ktorú uhradili Karya Tour,“ povedala Lucia Muthová zo spoločnosti Allianz-Slovenská poisťovňa. Sklamaní dovolenkári sa tak môžu rozhodnúť, či si peniaze nechajú poslať priamo na vlastné účty, alebo si za ne vyberú zájazd v partnerskej cestovnej kancelárii poisťovne Allianz.

„Chceli sme vyjsť ľuďom v ústrety, inak by dostali peniaze až po uplynutí šiestich mesiacov,“ doplnila Muthová. Zvyšné peniaze z ceny zájazdu však dostanú až po tejto lehote. V akej výške bude doplatok od poisťovne a či vôbec dosiahne stopercentnú hodnotu zaplatených dovoleniek, isté nie je.

Cestovná kancelária bola poistená na sumu 550-tisíc eur. Zo sumy sa platili náhradné lety pre turistov uväznených v Turecku či platby za hotely a dopravu na letiská. Až zvyšok si podelia samotní poškodení turisti. „Doteraz si nároky nahlásilo približne 1200 ľudí,“ doplnila Muthová. V akej sume sú žiadosti poškodených turistov, poisťovňa zatiaľ nevyčíslila.

Isté je, že peniaze od poisťovne dostane späť každý dovolenkár, ktorý o ne požiada. Koľko percent z ceny zájazdu sa ľuďom nakoniec vráti, bude jasné až na konci roka. Po krachu cestovky zostalo v zahraničí približne 1100 ľudí, ktorých bolo potrebné dostať domov. Mnohým sa zájazd skrátil aj o polovicu.

Niektorým výlet úplne pokazil prístup tamojších hotelierov, ktorí od nich žiadali peniaze za ubytovanie a vyhrážali sa vysťahovaním. Namiesto oddychu tak žili v strachu a neistote, kedy a či sa vôbec dostanú domov. Žiadosti o vrátenie peňazí preto podávajú aj títo dovolenkári. „Máme zaznamenaných približne 428 ľudí, ktorí museli predčasne skončiť pobyt v zahraničí,“ vymenovala Muthová.

Ďalší sklamaní turisti zostali doma na Slovensku. Za dovolenku zaplatili často od 500 do 1000 eur na osobu, ale nikam neodleteli. „Podľa predbežných údajov zostalo po Karya Tour približne 1400 predaných zájazdov,“ uviedla Muthová. Cestovná kancelária Karya Tour skrachovala začiatkom júla tohto roku. Špecializovala sa na lety do Turecka a Egypta. Na slovenský trh prišla v roku 2008.

debata chyba