Sólyom sa po roku opäť vráti do Komárna, ako súkromná osoba

Bývalý maďarský prezident László Sólyom, ktorému vlani Slovensko odoprelo vstup do krajiny, sa opäť chystá do Komárna. V pohraničnom meste by mal v nedeľu položiť veniec k soche uhorského kráľa Štefana, napísal denník Új szó. Postup Bratislavy minulý rok viedol k diplomatickej roztržke a vyhroteniu dlhodobo napätých vzťahov medzi oboma štátmi.

17.08.2010 11:33 , aktualizované: 19:33
László Sólyom Foto:
László Sólyom príde opäť ako pred rokom do Komárna. Vlani 21. augusta sa mal zúčastniť na odhalení sochy sv. Štefana, čo mu však slovenská vláda zakázala. Podarilo sa mu vtedy prejsť lendo polovice hraničného mosta medzi maďarským Komáromom a Komárnom.
debata (238)

Odhaľovanie sochy svätého Štefana v Komárne, ktoré pred rokom vyvolalo jednu z najvážnejších diplomatických roztržiek medzi Slovenskom a Maďarskom, bude mať reprízu. V nedeľu prednesie pred sochou prvého uhorského kráľa prejav László Sólyom, tentoraz už nie ako maďarský prezident, ale ako súkromná osoba.

Sólyom pred rokom, keď sa dostal len do polovice hraničného komárňanského mosta, pretože slovenská vláda mu zakázala vstup, povedal, že sa vráti. „Je to správne rozhodnutie, berie to ako zadosťučinenie,“ hovorí Pál Csáky, dnes tiež už len bývalý predseda SMK.

Tento raz voči Sólyomovej účasti okrem SNS neprotestuje nik. Koalícia nemá proti slávnosti s bývalým maďarským prezidentom námietky a zmierlivý je aj Smer. Jeho podpredseda a vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že pred rokom to bola jasná provokácia. „Vtedy neboli po prvé dodržané štandardné pravidlá. Po druhé, bolo to 21. augusta, v deň vpádu aj maďarských vojsk na naše územie,“ povedal.

Na slávnosť sa chystá predseda Mostu a podpredseda parlamentu Béla Bugár. Pred rokom v Komárne nebol, prekážalo mu, že organizátori nepozvali aj slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. To kritizovala aj vtedajšia vláda. Teraz Bugár odporučil Bastrnákovi, aby k bývalému maďarskému prezidentovi prizval aj bývalého slovenského – Rudolfa Schustera.

Mesto Komárno, vedené členom Mostu Tiborom Bastrnákom, pozvalo aj ministra kultúry Daniela Krajcera z SaS. Ten však nepríde, lebo podľa jeho hovorkyne bude cez víkend odcestovaný.

Šéf diplomacie Mikuláš Dzurinda z SDKÚ nechcel návštevu Sólyoma komentovať. „Nemáme dôvod, aby sme uvedenú akciu a rovnako aj minuloročnú udalosť nejakým spôsobom komentovali,“ reagoval jeho hovorca Juraj Tomaga.

Slávnosť pri soche sv. Štefana prekáža už len SNS. „Štefana iredenta chápe ako predstaviteľa Veľkého Uhorska, ktoré sa snažila oživiť,“ povedal predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. KDH mu však odkazuje, že sv. Štefan je jedným z najvýznamnejších svätých katolíckej cirkvi. „A bol jedným z najvýznamnejších uhorských panovníkov. Sú to naše spoločné dejiny,“ dodáva podpredsedníčka KDH Jana Žitňanská.

238 debata chyba