Pomoc je pomalá, vláda ju chce urýchliť

Škody, ktoré napáchala povodeň a krupobitie, ešte vyčíslené nie sú. Starostovia obcí už teraz hovoria, že obecný majetok utrpel veľkú ujmu.

17.08.2010 14:32 , aktualizované: 19:02
tomášovce, škody, hasiči, strecha Foto:
Veterná smršť zničila strechu v obci Spišské Tomášovce. Pri jej odstraňovaní pomáhali hasiči.
debata (3)

Handlová odhadla, že opravy ciest a chodníkov budú stáť asi 4 milióny eur, Prievidza vyčíslila škody na 8 miliónov eur. Najmä menšie mestá a dediny nemajú na odstraňovanie následkov peniaze.

„Doteraz sme doslova živorili a teraz prišla ešte aj táto katastrofa. Peniaze nemáme, dokonca sme už uvažovali o zatvorení materskej školy, pretože vypadli peniaze z podielových daní. Na účte sme pred dvoma mesiacmi mali necelých dvesto eur,“ hovorí starosta Kunešova Ján Ihring. O pomoc preto budú žiadať štát. No tá tak rýchlo asi nepríde. Dôvodom je náročná administratíva.

Mesto Prešov stále nedostalo odškodnenie po júnových záplavách. V zozname je pritom ako druhé v poradí z vybraných 25 miest, ktoré by mali dostať financie na geologický prieskum. Ten je potrebný pre opatrenia proti ďalším zosuvom pôdy. „Ťažko povedať, kedy mesto reálne dostane peniaze, vzhľadom na výpadky daní a finančné náklady spojené jednak so záplavami, jednak so zosuvmi pôdy je to o to urgentnejšie pre všetky poškodené mestá. Proces refundácie sa môže skrátiť alebo aj predĺžiť podľa rozhodnutia vlády,“ povedala hovorkyňa radnice Iveta Adamová.

Pri žiadostiach o odškodné samosprávy postupujú podľa vyhlášky ministerstva životného prostredia. Podľa nej musí mesto alebo obec odovzdať súpis výdavkov do 15 pracovných dní od odvolania druhého povodňového stupňa obvodnému úradu. „Úrad musí tieto výdavky do 20 dní verifikovať a potom to súhrnne od všetkých obcí a miest vo svojom obvode posúva obvodnému úradu životného prostredia. Ten má ďalších 25 dní na to, aby dokumentáciu posunul na ministerstvo životného prostredia. Ministerstvu zákon lehotu neukladá, je na ňom, kedy materiál predloží na prerokovanie vláde, ktorá rozhodne o uvoľnení financií na refundovanie záchranných prác,“ vysvetlila časové lehoty Adamová.

O zrýchlení odškodňovania už hovoril minister vnútra Daniel Lipšic. V stredu na rokovaní vlády chce navrhnúť zmenu legislatívy, ktorá je podľa neho ťažkopádna. „Štát musí aspoň zálohovo záchranné práce uhradiť, aby obce mohli fungovať,“ povedal minister. „Ide väčšinou o malé obce s malými rozpočtami. Náklady na záchranné práce sa pritom vyšplhali do miliónov.“

Pre povodne sa z dovolenky v Chorvátsku v utorok vrátila premiérka Iveta Radičová. Vybrala sa do Handlovej, Prievidze, Novák a v stredu by mala byť v Martine. „Na rokovaní vlády minister financií predloží materiál o finančnom zabezpečení záchranných a zabezpečovacích prác,“ reagoval jej tlačový odbor na otázku odškodňovania. „Vláda plánuje komplexne riešiť povodňovú situáciu, aby v budúcnosti bolo možné čo najúčinnejšie predchádzať následkom povodní a zmierňovať dopady na obyvateľstvo a krajinu,“ uviedol ďalej v stanovisku tlačový odbor.

Okrem samospráv pomáha štát pri povodniach aj ľuďom, ktorí prišli o majetok. Mesto tu môže pomôcť sumarizovať zoznamy poškodených. Adamová dodala, že po júnových záplavách ľudí opakovane vyzývali aj prostredníctvom webovej stránky mesta. „Zoznamy poškodených občanov sa postupovali obvodnému úradu. Občania už boli odškodňovaní priamo od štátu v troch etapách. Nešlo to cez mesto,“ podotkla hovorkyňa.

Lipšic v utorok tvrdil, že prioritou pri odškodňovaní budú práve ľudia, ktorí bez vlastnej viny prišli o majetky.

3 debata chyba