Téma odluky cirkvi v SaS opäť ožíva. Krajcer žiada model 18+1 % dane

Financovanie cirkví a iných náboženských spoločenstiev na Slovensku, ktoré doteraz realizoval z veľkej časti štát, by teraz malo byť predmetom zásadnej diskusie. To je cieľom novej stredopravej vlády premiérky Ivety Radičovej, píše rakúska agentúra APA s odvolaním sa na Kathpress. Po diskusii volá konkrétne liberálny subjekt koalície strana Sloboda a solidarita.

17.08.2010 16:06
debata (316)

Ide o to, „položiť na stôl alternatívu možného oddelenia cirkvi a štátu,“ povedal podľa rovnakého zdroja minister kultúry Daniel Krajcer (SaS).

Práve v radoch tejto strany sa aktuálne diskutuje o modeli účelového viazania podielu daní, ako je tomu v Taliansku, Španielsku alebo Maďarsku. Iba tí, ktorí chcú podporiť finančnými prostriedkami cirkev, by mali podľa neho odvádzať popri 18 percentách dane z príjmu jedno percento pre náboženské spoločenstvá.

Slovenská katolícka cirkev prejavila pripravenosť na rokovania o moduse financovania. Úplné oddelenie cirkvi a štátu si však neželá. „Jozefínska“ tradícia odmeňovania kňazov štátom sa totiž v niekdajšom Československu neprerušila ani v období komunizmu.

Evanjelická cirkev a.v. poukázala v súvislosti s otázkou, kto by mal platiť namiesto štátu, na problémy s určením, kto je vlastne veriaci. Existujú totiž rozdiely medzi údajmi štatistického úradu cirkvi a podkladmi z jednotlivých ob­cí.

316 debata chyba