Na priznania funkcionárov sa nedá spoľahnúť

Aj to málo, čo o sebe v majetkových priznaniach prezrádzajú verejní funkcionári, je bez záruky pravdivosti. Pravda prišla v krátkom čase na ďalšiu vážnu chybu v informáciách zverejnených na stránke Národnej rady.

18.08.2010 06:01
Halecký, HZDS, priznanie, majetok Foto:
Exposlanec Jozef Halecký (HZDS) urobil vo svojom majetkovom priznaní chybu. Nesprávne údaje sa objavili na stránke Národnej rady a až po upozornení denníka Pravda sa potvrdilo, že v priznaní sú uvedené chybné sumy.
debata (8)

Minulý týždeň sekretariát výboru pre nezlučiteľnosť funkcií opravil majetkové priznanie podpredsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej. Podľa pôvodne zverejnených údajov mala vo verejnej funkcii zarobiť asi dvojnásobne viac, čo však nebola pravda. K chybe došlo podľa výboru pri technickom spracovaní jej majetkových priznaní.

Nezrovnalosti zistila Pravda aj v priznaní bývalého poslanca parlamentu Jozefa Haleckého (HZDS). Tvrdil v ňom, že ako poslanec zarobil za celý rok 12 158 eur. Ročný príjem ostatných poslancov bol pritom dvojnásobne vyšší. V kolónke „iné príjmy“ mal uvedenú sumu 24 574 eur.

Exposlanec tvrdil, že sumy sú v poriadku. „Nepamätám si to presne. Údaje sme opisovali z predchádzajúcich priznaní. Prvá kolónka predstavuje môj poslanecký príjem, v druhej som uviedol príjem, ktorý som zarobil ako lekár radca v súkromnej spoločnosti,“ povedal.

Pravda požiadala Národnú radu, aby oznámenie preverila. Výsledkom bolo, že o pár hodín na internete svietili celkom iné údaje.

„Z priloženého tlačiva o príjmoch od zamestnávateľa pána Haleckého a po konzultácii s ním sme zistili, že v časti "príjem z verejnej funkcie“ mal uviesť sumu 27 317 eur a v kolónke „iné príjmy“ mal uviesť príjem za výkon funkcie lekára a poslanca mestského zastupiteľstva, teda súhrnnú sumu 36 732 eur," informovala hovorkyňa Národnej rady Beáta Skyvová.

Halecký podľa Skyvovej vyplnil majetkové priznanie tak, že do kolónky „príjem z verejnej funkcie“ napísal príjem, ktorý mal ako lekár v Bardejovských Kúpeľoch. Poslanecký plat do tlačiva nevpísal vôbec. V následnom telefonickom rozhovore chybu priznal.

Bývalý predseda výboru Gábor Gál (Most) povedal, že vyše 500 každoročne odovzdaných priznaní kontrolujú iba občas. Gál priznal, že v priznaniach nevládne úplný poriadok a verejní funkcionári ich nevypĺňajú jednotne. „Napríklad niektorí poslanci do príjmov z funkcie rátajú aj nezdanené paušálne náhrady, iní zase nie.“

Takéto príklady sa nájdu nielen medzi politikmi, ale aj sudcami či manažérmi štátnych akcioviek, aj keď formulár presne určuje, ako treba majetkové priznanie vypĺňať. Potvrdila to aj nová predsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer).

„Okrem toho, že treba majetkové priznania verejných funkcionárov sprehľadniť, aby mali výpovednú hodnotu, treba sa venovať aj chybám pri ich vypĺňaní,“ povedala. Podľa nej sa napríklad stáva, že ministerstvo pri založení novej štátnej akciovky neupozorní svojich štatutárov, aby uverejnili svoje majetkové pomery.

Zmajkovičová upozorňuje, že výbor a technickí pracovníci nemôžu meniť údaje, ktoré verejný činiteľ do oznámenia uvedie. Opraviť ich môžu iba z jeho súhlasom. Ak funkcionár uvedie v oznámení nepravdivé alebo neúplné údaje, podľa zákona mu hrozí pokuta vo výške trojnásobku mesačného platu.

8 debata chyba