K úsporným opatreniam má časť koalície výhrady

Prvé úsporné opatrenia vlády pri rušení výnimiek z platenia daní a odvodov narážajú v koalícii na výhrady Mostu a KDH. Návrhy ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ) a ministra práce Jozefa Mihála (SaS) budú zrejme ešte témou politických rozhovorov.

18.08.2010 07:40
Béla Bugár, Most Foto:
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár
debata (17)

Nespokojný je najmä líder Mostu Béla Bugár. Prekáža mu, že sa o takých závažných zmenách dozvedá z médií. „Vieme, že chceme šetriť, to je aj v programovom vyhlásení. Ale konkrétne ako, o tom nikto nevie,“ povedal.

Podľa politológa Lászlóa Öllősa takéto vyjadrenia signalizujú pokrivkávanie v koaličnej spolupráci. „Zložitejšie kroky vládnej štvorky by mali byť prerokúvané medzi koaličnými stranami. Pravdepodobne už bolo oťukávacie rokovanie, ale nedohodli sa. A súčasné výstupy do médií môžu byť určitou formou nátlaku,“ uviedol Öllős.

Bugár zdôraznil, že v koalícii treba o dôležitých zákonoch hovoriť. „V podrobnostiach je niekedy zádrh. Možnože na niektoré veci máme lepšie riešenia,“ poznamenal. Ako príklad spomenul zníženie platov v štátnej správe o 10 percent, z ktorého boli neskôr vyňatí policajti, vojaci a učitelia. Bugár si vie predstaviť zníženie platov, ale len tým, čo majú nadpriemerný plat v národnom hospodárstve. „Ale prečo sa neporadíme, prečo v rámci koalície nemáme minimálne koaličnú radu odborníkov?“ dodal.

V KDH sa o návrhoch ministrov ešte nehovorilo. Podpredseda Anton Marcinčin povedal, že prioritou je konsolidácia verejných financií a rast zamestnanosti. To, čo prezentovali Mikloš s Mihálom, je podľa neho skôr o pomerne rýchlej konsolidácii verejných financií. Keďže možností je viacero a všetky sú bolestivé, mala by o nich podľa neho najprv hovoriť celá koalícia. „Čiže v tomto sa dá asi s pánom Bugárom súhlasiť,“ dodal Marcinčin.

Predseda SaS Richard Sulík, naopak, problémy nevidí. Bugárove výhrady si vysvetľuje aj tým, že sa nevenuje detailne daniam a odvodom. „Určite to bude chcieť s ním dodatočnú komunikáciu. Sú to rozumné opatrenia,“ podotkol Sulík. On osobne chce ešte diskutovať o zvýšení maximálneho vymeriavacieho základu na päťnásobok priemernej mzdy.

Premiérka Iveta Radičová o tom, že Mikloš s Mihálom predstavia v pondelok balíček zmien, vedela. Sama ich prezentovala ešte minulý týždeň v piatok. Zákony podľa jej hovorcu Rada Baťa pôjdu do pripomienkového konania, kde sa môžu vylepšiť.

Rušenie výnimiek z platenia daní a odvodov by malo štátu priniesť 440 miliónov eur, na platoch úradníkov a výdavkoch v štátnej správe by sa malo ušetriť 380 miliónov eur.

17 debata chyba