Pre SaS je marihuana stále aktuálna, dočasne ustúpili KDH, tvrdí Krajcer

Koaličná SaS sa nevzdáva témy dekriminalizácie marihuany v tomto volebnom období. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) s tým, že zatiaľ museli od tohto predvolebného sľubu ustúpiť, aby mohla vzniknúť súčasná vláda.

18.08.2010 13:16 , aktualizované: 16:40
debata (78)

„Vzhľadom na odmietavý postoj KDH sme mali dve možnosti – neumožniť vznik tejto vlády a umožniť tak vládnuť Smeru, alebo podporiť vznik súčasného kabinetu, ktorý presadzuje väčšiu transparentnosť,“ vysvetlil.

Podľa jeho slov si SaS plní svoje predvolebné sľuby. Výroky opozície, že sa strane nepodarilo presadiť podstatné veci do vládneho programu, označil Krajcer za lož. „Takmer 57 percent z nášho volebného programu je vo vládnom programe, to je exaktné číslo,“ upozornil.

Minister voličom oznámil, že SaS dodržala veľký predvolebný sľub, a to je nepodporenie pôžičky Grécku. „Rozhodnutie považujem za správne. Nie je solidárne, ak chudobný požičiava bohatému,“ povedal Krajcer.

Zmena financovania cirkví si vyžaduje súhlas ľudí

Akýkoľvek možný model financovania cirkví si vyžaduje podľa Daniela Krajcera súhlas ľudí, spoločnosti.

„Akékoľvek riešenie môže byť len za predpokladu diskusie s cirkvami. Musí to vyústiť do širšej dohody. Nebude sa to určite riešiť tak, že vláda príjme rozsiahlu legislatívu, ktorá cirkvám niečo nariadi. Bude celospoločenská diskusia. Nebude to len exekutíva a registrované cirkvi. To je tak zásadná zmena postavenia cirkvi v spoločnosti, že sa musia k tomu vyjadrovať všetci,“ povedal Krajcer novinárom.

Strana SaS išla do volieb aj s témou zmeny financovania cirkví. Na začatí diskusie o možnej finančnej odluke cirkví od štátu sa zhodli aj štyri koaličné strany. Najsilnejšia, katolícka cirkev, sa zmenám nebráni. Štát dnes prispieva najmä na platy duchovných.

78 debata chyba