Sulík: Niekto v tejto krajine platil nižšie dane na úkor ostatných

Pripravované zmeny v daňovej a odvodovej oblasti, ktoré avizovali ministerstvá financií, práce a zdravotníctva, sú správnou cestou, za ktorú bude SaS bojovať. Vyhlásil to predseda NR SR a líder SaS Richard Sulík.

19.08.2010 10:40
Richard Sulík Foto:
Predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík.
debata (82)

„Tí, ktorí sú dotknutí, tak budú teraz nariekať, ale treba si uvedomiť, že sa rušia len výnimky. To znamená, že niekto v tejto krajine platil nižšie dane na úkor ostatných ľudí,“ vysvetlil. Sulík pripomenul, že on sám tieto návrhy prezentuje už roky a vyslúžil si za to od expremiéra Roberta Fica (Smer) prezývku teoretický avanturista.

Napriek tomu, že ministri Ivan Mikloš (SDKÚ) a Jozef Mihál (SaS) tieto pripravované zmeny nekonzultovali so všetkými koaličnými partnermi, Sulík je presvedčený, že nedošlo k porušeniu dohôd. „Koaličná dohoda, no najmä programové vyhlásenie vlády obsahuje body, ktoré vravia, že chceme zvýšiť mieru daňovej spravodlivosti. Treba aj naplniť štátnu kasu, tým pádom sa budú rušiť výnimky v daniach a odvodoch. To, čo ministri prezentovali, je už konkrétne vyhotovenie. Vnímam to ako plne v súlade s programovým vyhlásením vlády,“ povedal. Na druhej strane bude ešte koalícia podľa jeho slov o tejto téme veľa diskutovať. „Uvidíme, ako sa to celé vyvinie, ale začína sa to dobre. Je tam samozrejme nejaká miera odvahy,“ dodal Sulík.

Ministri financií, práce a zdravotníctva spoločne pripravili zmeny v daňovom a odvodom systéme, ktoré v ňom majú odstrániť neodôvodnené výnimky a deformácie a zároveň priniesť viac peňazí do rozpočtu. Už v budúcom roku by mali verejné financie takto získať 440 miliónov eur, v ďalších rokoch potom postupne 560 a 635 miliónov eur. „Týmto krokom chceme nielen získať ďalšie peniaze do štátneho rozpočtu a okruhu verejných financií, ale chceme aj zlepšovať daňový a odvodový systém,“ vyhlásil minister financií Ivan Mikloš.

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová (SDKÚ) v stredu (18.8.) upozornila, že tieto zmeny by sa nemali dotknúť bežných občanov (viac v článku: Radičová: Zmeny sa nedotknú bežných ľudí, prepočty sú lož). Prepočty následkov zmien na jedného občana označila za lož. „Návrhy odstraňujú neodôvodnené výnimky, ktoré sa nedotýkajú bežných občanov. Naopak, bežní občania, zamestnanci solidarizovali s viacerými sociálnymi skupinami, ktoré sa rôznym spôsobom nezúčastňovali na platení daní alebo odvodov,“ konštatovala. Zároveň podotkla, že zvýšenie stropu odvodov sa nedotýka nízkopríjmových skupín ani bežných ľudí, ale tých, ktorí zarábajú nad približne 2600 eur.

Priestor na diskusiu sa podľa premiérky otvára v prípade troch tém. Jednak ide o mieru záťaže odvodmi tých ľudí, ktorí pracujú na dohodu. Dôvod je ten, že veľká časť občanov, ktorí si takto zarábajú, mesačne dostanú maximálne 166 eur, prípadne ich plat nepresahuje minimálnu mzdu. Ďalšími dvoma otáznikmi sú paušálne náhrady remeselníkov a platenie odvodov z vyplácaných podielov na zisku. „Predložené materiály sú otvorené na diskusiu. Predložíme riešenie, ktoré je spravodlivé a nebude sa dotýkať bežných občanov,“ uzavrela.

82 debata chyba