V koalícii porušujú dohody a vzťahy nie sú ideálne, myslia si politológovia

Tým, že ministri Ivan Mikloš (SDKÚ) a Jozef Mihál (SaS) podľa medializovaných informácií nekonzultovali pripravované zmeny v daňovej a odvodovej oblasti so všetkými koaličnými partnermi, porušili podľa politológa Juraja Marušiaka dohody vládneho štvorlístka.

19.08.2010 14:48
debata

„Sú to vážne opatrenia a partneri boli v podstate postavení pred hotovú vec. Došlo k porušeniu dohôd,“ uviedol Marušiak, podľa ktorého to v koalícii vyzerá zatiaľ tak, že ju tvoria dva tábory. Slabší a silnejší. Dokazuje to podľa neho aj ohlásenie spomínaných pripravovaných opatrení v médiách.

„Je evidentné, že KDH aj Most-Híd ťahajú vo vláde za kratší koniec,“ poznamenal. Dodal, že vzhľadom na tento fakt, a tiež na záujem zotrvať vo vládnej koalícii, KDH aj Most-Híd napokon podporia Miklošove a Mihálove nepopulárne opatrenia. Aj keď zrejme v trochu zmenenej podobe, ktorá by mohla nastať po vzájomných rokovaniach.

Otázne je podľa Marušiaka aj to, či o Miklošových a Mihálových zámeroch bola predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ) vopred informovaná. „Je dosť možné, že premiérka si chce zachovať takpovediac ľudskú, sociálnu tvár, a preto necháva nepopulárne opatrenia komunikovať pána Mikloša a Mihála. V opačnom prípade by to znamenalo, že nemá zatiaľ upevnenú pozíciu vo vláde, ak si toto jej ministri dovolili urobiť svojvoľne,“ zdôvodnil Marušiak.

Politológovi Michalovi Horskému sa konanie Mikloša, Mihála a premiérky zdá ako hra na dobrého a zlého policajta. „Zlé správy, teda, že budú reštriktívne opatrenia, prinášajú niektorí ministri a tie dobré, že z nich nič nebude, prináša premiérka, ktorá reštriktívne opatrenia s úsmevom zmarí,“ vysvetlil.

Podľa Horského takéto počínanie svedčí o nie najlepších vzťahoch vo vnútri vládnej koalície. „Ukazuje sa, že tie problematické návrhy predkladajú jednotliví členovia vlády často bez toho, že by o nich vedela premiérka aj členovia Koaličnej rady,“ vyhlásil.

Doplnil, že v prípade ministra financií Mikloša „je stále viac a viac zrejmé, že sa správa nie ako podpredseda SDKÚ a minister financií, ale ako samostatný prvok“.

debata chyba