Prezident nepodpíše vláde zelené ministerstvo

Vznik samostatného ministerstva životného prostredia sa zrejme o nejaký čas oddiali a neobnoví sa v plánovanom termíne od 1. septembra. Prezident Ivan Gašparovič totiž zrejme nepodpíše zákon, ktorým by mal rezort znova vzniknúť. Pre Pravdu uviedol, že má výhrady k vzniku ekologického ministerstva v podobe, ako ho navrhla Radičovej vláda. O svojom postoji hovoril aj s premiérkou a predsedom Mostu-Híd Bélom Bugárom. Práve Most má nominovať svojho kandidáta na post ministra životného prostredia.

19.08.2010 21:47
Ministerstvo životného prostredia. Foto:
Vznik ministerstva životného prostredia sa zrejme oddiali.
debata (51)

„Nie som stotožnený s náplňou práce ministerstva a už vôbec nie s tým, či ministerstvo životného prostredia má byť v systéme štruktúry vlády,“ povedal prezident. K tejto otázke bude mať ďalšie stretnutia s odborníkmi, s ktorými chce o svojich pochybnostiach hovoriť.

Podľa Gašparoviča by malo vzniknúť ministerstvo lesov, vôd a životného prostredia. Argumentuje, že aj posledné živelné pohromy naznačujú, že také riešenie by bolo správnejšie. Tvrdí, že porozumenie pre svoj zámer našiel aj u niektorých ochranárov a predstaviteľov iných rezortov, s ktorými konzultoval.

Béla Bugár hovorí, že na stretnutí informoval prezidenta, prečo je dôležité rýchlo zriadiť rezort životného prostredia. „Fakticky nemal odmietavé stanovisko. Hovorí len, že ministerstvo by malo mať inú podobu. Teraz čakáme na jeho rozhodnutie.“ Podľa neho hlava štátu teraz môže dať svoj vlastný návrh na doplnenie vládnej novely a poslanci o nej rozhodnú hlasovaním. Rovnako môže prezident povedať, že so zákonom nesúhlasí a vrátiť ho parlamentu. Bugár predpokladá, že poslanecká snemovňa nebude mať problém vládnu novelu opäť podporiť.

Jurajovi Rizmanovi z Greenpeace sa zdá zvláštne, že prezident vychádza so svojou iniciatívou práve teraz. „Nevšimli sme si, že by v čase, keď sa hovorilo o zrušení ministerstva, vstúpil do diskusie s alternatívnym návrhom. Prichádza s tým teraz, keď sa má ministerstvo obnoviť,“ podotkol Rizman. Podľa neho názov ministerstva nie je až taký dôležitý, rozhodujúce je, aké bude mať kompetencie.

O niečom podobnom ako prezident už v minulosti uvažoval aj exminister životného prostredia László Miklós (SMK). Podľa neho je problém, že zhruba 30 percent lesov je v druhom a treťom stupni ochrany, čo spôsobuje neustály boj s rezortom pôdohospodárstva. Za dôležité Miklós považuje to, aby štát vykúpil chránené územia v štvrtom a piatom stupni ochrany.

O podpise novely kompetenčného zákona, ktorá obnovuje envirorezort, má prezident rozhodnúť najneskôr v piatok 27. augusta.

O zlúčení ministerstva životného prostredia s rezortom pôdohospodárstva rozhodla bývalá Ficova vláda. Dôvodom malo byť šetrenie peňazí. Radičovej vláda sa zaviazala, že envirorezort obnoví. Nový minister zatiaľ nie je známy. Béla Bugár nedávno povedal, že má viacero kandidátov. Ochranárom sa nepáčia ani kroky súčasného ministra Zsolta Simona, ktorý vedie zlúčený rezort pôdohospodárstva a životného prostredia. Popudilo ich navrhované nariadenie, ktoré znižuje poplatok za preklasifikovanie ornej pôdy na stavebné parcely. Obávajú sa, že sa tak uľahčí budovanie zjazdoviek v chránených územiach.

51 debata chyba