Sulíkov gól do vlastnej bránky

Predseda parlamentu a šéf koaličnej strany SaS horlivo obhajuje zmeny v odvodoch a daniach. Až tak, že si strelil gól do vlastnej bránky.

20.08.2010 09:15
Richard Sulík Foto:
Predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík.
debata (219)

„Tí, ktorí sú dotknutí, tak budú teraz nariekať, ale treba si uvedomiť, že sa rušia len výnimky. To znamená, že niekto v tejto krajine platil nižšie dane na úkor ostatných ľudí,“ vysvetľoval Richard Sulík agentúre TASR, prečo strana podporuje úsporné opatrenia, ktoré prinesú zvýšenie daní a odvodov.

Sulík si zrejme neuvedomil, že jeho spolustraník, kľúčová tvár strany a minister práce Jozef Mihál roky využíval diery v zákonoch na to, aby platil do štátnej kasy čo najmenej. Svoje rady vydal aj knižne. Denník Nový Čas informoval o Mihálovej knihe, ktorá nesie trefný názov – Daňové a odvodové tipy – Ako ušetriť pri platení daní a odvodov. Mihál v nej radí napríklad zamestnancom eseročiek a akcioviek, aby sa dohodli so zamestnávateľom a nechali si vyplatiť koncoročné odmeny ako podiel na zisku a nie ako mzdu. Zamestnanec by touto „kľučkou“ podľa Mihála ušetril na daniach.

Minister práce už viackrát priznal, že ako podnikateľ využíval takéto výhody, no ako minister ich chce odstrániť. Zatiaľ však pripravované zmeny zasiahnu viac bežných ľudí ako podnikateľov.

219 debata chyba