Budapešť pripomenula Bratislave autonómiu

Ticho na oboch stranách Dunaja nemalo dlhé trvanie. Maďarskí politici v súvislosti so vstupom zákona o dvojakom občianstve do platnosti pritvrdili vo vyjadreniach o právach zahraničných Maďaroch. Pripomenuli tak aj novej slovenskej vláde, že napätie medzi oboma štátmi nie je ani zďaleka zažehnané.

20.08.2010 20:49
Maďarskí dôstojníci Foto: ,
Maďarskí dôstojníci na budapeštianskom Námestí hrdinov počas osláv štátneho sviatku sv. Štefana, zakladateľa uhorského štátu.
debata (199)

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh podľa TASR vyhlásil, že v krajinách, kde žijú spoločenstvá zahraničných Maďarov, nemožno bez autonómie hovoriť o rovnoprávnosti Maďarov. Podpredseda Orbánovej vlády Zsolt Semjén zas upozornil, že zákon o dvojakom občianstve ponúka možnosť na zvrátenie procesu asimilácie Maďarov žijúcich za hranicami a posilnenie ich identity. „V deň sviatku zakladateľa štátu kráľa Štefana splácame Maďarom veľký dlh,“ povedal Semjén.

Vyhlásenia o autonómii prešiel slovenský rezort zahraničných vecí vlažne. Postoj druhého muža maďarskej diplomacie nechcel komentovať. „Zatiaľ sa k tomu vyjadrovať nebudeme,“ reagoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár si myslí, že ak by mal takéto vyhlásenia Zsolt Németh na Slovensku, bolo by to treba brať vážne. „Orbánova vláda ponúka maďarskej menšine eurokomfortné riešenia. Na Slovensku však nie je vôľa Maďarov na autonómiu,“ upozornil Bugár. Zároveň dodal, že pre upokojenie slovensko-maďarských vzťahov ešte ani jedna strana nespravila žiadne konkrétne kroky.

Podpredsedníčka KDH Mária Sabolová uviedla, že je dobre, že maďarský zákon o dvojakom občianstve začne platiť až od januára. Je presvedčená, že dovtedy nájdu politici z Bratislavy aj Budapešti spoločnú reč. „Postavenie maďarskej menšiny na Slovensku je štandardné. Nepotrebuje ponúkané dvojaké občianstvo,“ myslí si Sabolová.

Ako chce koalícia celú situáciu riešiť, zatiaľ nie je známe. Zákon o dvojakom občianstve schválil maďarský parlament aj napriek ostrému protestu Slovenska. Kabinet Roberta Fica prijal ako protiopatrenie novelu zákona o štátnom občianstve. Premiérke Ivete Radičovej sa to však nepáči. Chce, aby sa zrušila Ficova novela o štátnom občianstve a súčasne, aby bol maďarský zákon vyhlásený na našom území za neúčinný. Právnici si to však nevedia predstaviť. Slovensko totiž samo nedokáže zastaviť platnosť maďarského zákona. Radičová doteraz riešenie nepovedala a problém zatiaľ odkladá. S návrhom prišla Bugárova strana Most-Híd, ktorá ponúka uzavrieť s Maďarskom dvojstrannú dohodu o uplatňovaní dvojakého občianstva.

Na najnovšie vyjadrenia maďarských politikov reagovali aj ďalší poslanci. Za úplne neprijateľné pokladá vyhlásenia o autonómii a asimilácii Maďarov poslanec Miroslav Číž (Smer). „Sú to nacionalistické vyhlásenia, ktoré sú v rozpore s právnym postavením menšín v Európe a nie sú ani v duchu Európskej únie,“ uviedol Číž.

Podľa Anny Belousovovej (SNS) Orbánova vláda pokračuje ako všetky maďarské vlády vo veľkomaďarskej politike, teda v snahe zjednocovať Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline. „Vyhlásenia o autonómii sú len v kontexte tejto politiky. Radičovej vláda však krokmi, ktoré navrhuje na zabránenie účinnosti zákona o dvojakom občianstve, nerešpektuje národnoštátne záujmy Slovenska,“ upozornila Belousovová. Poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ) je presvedčený, že extrémistické a emotívne vyhlásenia politikov z jednej aj druhej strany nepovedú k zlepšeniu vzťahov. „Maďarská menšina má na Slovensku štandardné postavenie a je súčasťou vlády. Aj slovenská, aj maďarská vláda musia riešiť dnes problémy bežných ľudí. Autonómia netrápi okrem niektorých extrémistov nikoho,“ povedal Galbavý.

O maďarské občianstvo budú môcť požiadať zahraniční Maďari v januári. Orbánova vláda chystá k získavaniu občianstva mohutnú kampaň. O maďarské občianstvo môže požiadať človek, ktorý nemá trvalý pobyt v Maďarsku, ale preukáže znalosť maďarského jazyka.

Bratislava to považuje za jednostranný krok, ktorý je v rozpore so základnou zmluvou medzi oboma krajinami. Po 17. júli slovenskému štátnemu príslušníkovi dobrovoľným prijatím iného štátneho občianstva automaticky zanikne slovenské.

199 debata chyba