Povinná školská dochádzka sa má predĺžiť o rok

Návšteva škôlky jeden rok pred nástupom do prvého ročníka by mala byť pre predškolákov povinná. Vláda sa k tomu kroku zaviazala v programovom vyhlásení. Alternatívne riešenie budú môcť využiť len tie deti, ktoré zvládnu školu aj bez predškolského vzdelávania. Povinná školská dochádzka bude tak o jeden rok dlhšia, 11-ročná.

21.08.2010 15:24
dieťa, škôlka Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Odborníci upozorňujú, že zámer je nasmerovaný najmä pre úzku skupinu detí z menej podnetného sociálneho prostredia, teda hlavne pre rómske deti. Podľa Zuzany Humajovej-Zimenovej z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika je plánované opatrenie zbytočné. „Sme krajina, ktorá mala 90-percentnú zaškolenosť v predškolskom veku, napriek tomu, že sme to nemali ako povinnosť,“ zhodnotila pre TASR. Drvivá väčšina rodičov podľa nej stále volí pre svoje dieťa automaticky škôlku.

Poradca bývalého ministra školstva a zároveň psychológ Miron Zelina si naopak myslí, že je to dobrá myšlienka. „Ukazuje sa, že práve v tom predškolskom období od troch do šiestich rokov je najflexibilnejšie obdobie, dieťa viac prijíma, poznáva a tam, kde sa zanedbá vývoj, sa potom ťažko doháňa,“ poznamenal. Sám je za radikálnejšie riešenie, aby bola povinná celá dochádzka do MŠ pre deti zo znevýhodneného sociálneho prostredia. „Aby sa odstránili rozdiely v ich pripravenosti,“ zdôvodnil.

Vláda sa tiež zaviazala, že bude podporovať škôlky v lokalitách s ich nedostatočnou kapacitou.

6 debata chyba