Prezident koalíciu zaskočil

Vláda si zelenú stoličku zrejme uchová. Koalícia je rozhodnutá presadiť ministerstvo životného prostredia aj napriek nesúhlasu prezidenta. Ten v piatok avizoval, že nepodpíše zákon, ktorý predpokladá obnovenie ekologického rezortu. Politici koalície sú pripravení v parlamente prelomiť prezidentove veto. Vznik ministerstva sa tak rozhodnutím Ivana Gašparoviča zákon nepodpísať len oddiali.

21.08.2010 15:49
ministerstvo životného prostredia Foto:
Koalícia je rozhodnutá presadiť ministerstvo životného prostredia aj napriek nesúhlasu prezidenta.
debata (21)

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, pod ktorého teraz životné prostredie spadá, je zámerom prezidenta rozčarovaný.

„Táto vláda dala jasný záväzok – oživí ministerstvo životného prostredia v pôvodnom rozsahu a s pôvodnými kompetenciami. Mne by to bolo len ľúto, keby to prezident nepodpísal,“ povedal Simon. „Ficova vláda zrušením ministerstva vytvorila chaos, preto ho treba čo najskôr obnoviť aj s pôvodnými kompetenciami,“ tvrdí. Podľa neho je dôležité, aby vzniklo v pôvodnom termíne k 1.¤septembru. Do konca septembra chce vláda uzavrieť štátny rozpočet na budúci rok a mohlo by sa stať, že sa na niektoré potreby životného prostredia zabudne.

Podpredseda Smeru Miroslav Číž je rád, že prezident chce zákon vrátiť. Rezort považuje za anomáliu, vylobovanú ochranármi. V parlamente však hlasoval za. „Pomýlil som sa,“ vysvetlil Číž. O obnovení ministerstva chce opozícia rozprúdiť v parlamente diskusiu. Dúfa, že si koalícia môže jej argumenty osvojiť. Aj Číž pripúšťa, že po vrátení novely je jej opätovné schválenie isté. „Ako si všímam kooperáciu so SNS, tak nájdu dosť hlasov, aj keby neviem čo robili.“

Aby vrátený zákon prešiel, je potrebná tzv. kvalifikovaná väčšina, teda 76 hlasov. Koalícia má 79. „Nemáme problém to znova schváliť,“ konštatuje predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Verí, že opozícia nebude robiť obštrukcie. „Všetko je možné. Ale ak sledujeme aj národnoštátny záujem, nemali by sme z toho robiť koalično-opozičný spor.“ Vytvorenie ministerstva životného prostredia považuje za nutné, lebo environmentalistika je asi najdôležitejšou politikou tohto storočia.

Politológ Michal Horský nevidí v možnom vrátení zákona snahu Gašparoviča skomplikovať život novej vláde. Pripomína, že prezident podporoval zlúčenie rezortov vládou Roberta Fica. „Ide skôr o politicky kontinuálny postoj.“

Prezident v rozhovore pre Pravdu navrhol, aby namiesto rezortu životného prostredia vzniklo ministerstvo lesov, vôd a životného prostredia. Že by to bolo lepšie, ukazujú podľa neho aj nedávne živelné pohromy. Minister Simon s ním nesúhlasí. „Ministerstvo životného prostredia má dozerať na ochranu životného prostredia. Na pôde sa hospodári, s vodou sa hospodári, pretože sa využíva jej energetický potenciál. V lese sa aj poľuje. To je biznis. Chce toto ministerstvo byť angažované v biznise alebo v ochrane?“ reagoval.

21 debata chyba