Jurzyca: Povinná angličtina bude až od tretieho ročníka ZŠ

Školáci sa budú povinne učiť anglický jazyk až od tretieho ročníka základnej školy. Povedal to minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ) počas návštevy študentov Detskej univerzity Komenského v Národnej rade SR. Pôvodný návrh rezortu pritom hovoril o povinnej angličtine už pre prvákov.

23.08.2010 15:42 , aktualizované: 15:56
debata

„Začneme od tretieho ročníka a ak uvidíme, že školy zareagovali dobre, tak sa potom posunieme do druhého ročníka, prípadne aj do prvého,“ reagoval minister Jurzyca na otázku syna prekladateľky, ktorého zaujímalo, či si je vedomý zlozvykov, ktoré deti nachytajú v cudzom jazyku v útlom veku a prenášajú si ich do dospelosti.

Povinnosť učiť prvý cudzí jazyk už tretiakov ukladá školám od septembra tohto roka nová koncepcia vyučovania jazykov na základných a stredných školách. Tú v roku 2007 schválilo ešte ministerstvo pod vedením Jána Mikolaja (SNS). Od školského roku 2011/2012 si však žiaci tento prvý jazyk nebudú môcť voliť, Jurzyca im prikáže angličtinu. Vybrať si budú môcť len druhý cudzí jazyk, ktorý sa vyučuje od piateho ročníka na základnej škole.

Jurzyca hovorí, že povinnú angličtinu už pre prvákov zvážil pre viaceré riziká. „Týkali sa najmä toho, akí kvalitní učitelia budú učiť angličtinu a nechceli sme, aby sa stalo, že niektoré deti dostanú už odmalička zlé zvyky v angličtine,“ povedal minister. Podľa jeho slov slovenské školstvo nemôže veľa stratiť, ak rezort začne s povinnou angličtinou od tretieho ročníka. „Vyhodnotíme si zmenu a ak všetko pôjde dobre, tak o rok môžeme prejsť na angličtinu od druhého, prípadne hneď aj od prvého ročníka,“ konštatoval Jurzyca.

Šéf rezortu školstva deťom vysvetlil, že chce zaviesť povinnú angličtinu, aby Slováci v zahraničí nemuseli robiť podradné práce. Podľa jeho slov naši odborníci pracujú často v zahraničí na neadekvátnych pozíciách práve pre jazykovú bariéru. „V angličtine je aj väčšina filmov, hudby a dobrých kníh a vy si ich budete môcť prečítať v origináli, lebo často sa stáva, že slovenský preklad nie je,“ prihováral sa školákom Jurzyca.

Novela školského zákona zavádza angličtinu ako povinný cudzí jazyk od 1. septembra 2011 tak, aby každý absolvent strednej školy vedel plynule rozprávať po anglicky. Okrem toho by mal ovládať aspoň jeden ďalší cudzí jazyk. Podľa ministerstva dá toto opatrenie absolventom lepšie predpoklady na uplatnenie sa na trhu práce.

debata chyba