Z odluky od štátu majú obavy aj Židia

Židovské náboženské obce bez financovania by sa podľa výkonného predsedu Ústredného zväzu ŽNO Pavla Frankla dostali do situácie, ktorá nie je želateľná pre žiadneho zodpovedne uvažujúceho člena našej spoločnosti, bez ohľadu na jeho konfesijný alebo etnický pôvod.

24.08.2010 10:04
debata (35)

„Ak to nemá spôsobiť problémy, tak sa musí ešte pred odlukou vyriešiť problematika financovania a prípadne aj ďalšie právne úpravy zákonov,“ uviedol Frankl.

ŽNO podľa Frankla nemajú žiadne principiálne námietky proti odluke cirkví a náboženských spoločností od štátu. „Túto potenciálnu odluku je však nutné vidieť vo svetle príčinných súvislostí s minulosťou. Židovské náboženské obce v SR sa dostali do dnešnej situácie pod tlakom extrémnych a jedinečných skutočností,“ upozornil Frankl.

Pred vojnou ich bolo 132-tisíc

Podľa neho je pomerne dobre známou skutočnosťou, že židovskí občania bez ohľadu na to, či boli príslušníkmi židovských náboženských obcí, boli v Európe a aj na Slovensku masovo vraždení počas holokaustu. „Počet židovských občanov na Slovensku v období predvojnovej ČSR (sčítanie ľudu 1932) bol 132-tisíc. Dnešný odhad počtu židovských občanov na území SR (prakticky rovnaké teritórium) je od tri- do šesťtisíc. Registrovaných členov ŽNO je ešte menej. Počet ŽNO klesol na jedenásť, len dve z nich považujeme za početné (Bratislava, Košice),“ zdôraznil Frankl.

V období predvojnovej ČSR existoval nemalý počet donorov ŽNO. Financovanie množstva náboženských, kultúrnych, podporných, charitatívnych, športových, vedeckých a iných aktivít sa uskutočňovalo z interného prostredia židovskej komunity. „Dnešný stav je diametrálne odlišný. Malý počet členov ŽNO by sa teoreticky mal starať o obrovský počet, viac ako 700 cintorínov už neexistujúcich ŽNO, množstvo bývalých objektov a synagóg plus malý počet ešte funkčných cintorínov a synagóg. Členstvo ŽNO je na Slovensku, rovnako ako v ostatných postkomunistických krajinách prestarnuté, do značnej miery odkázané na pomoc iných,“ uviedol výkonný predseda Ústredného zväzu ŽNO.

Majetok im zobrali

Majetok zavraždených Židov z podstatnej miery získala podľa Frankla majoritná spoločnosť. Pri známom reštitučnom a odškodňovacom procese získal Ústredný zväz ŽNO časť majetku späť. „Ten bol však prevažne v zúboženom stave, resp. mal byť kompenzáciou, pričom ale vyplatená suma podľa dohody z roku 2002 predstavovala len zlomok príslušného majetku prepočítaného do cenovej úrovne obdobia, keď sa zmluva medzi Vládou SR a ÚZ ŽNO podpisovala,“ uviedol Frankl. Podľa neho ŽNO dnes majú zanedbateľný príjem z členstva, počet členov je malý, obce majú bežne desiatky členov, spravidla v dôchodkovom veku.

Odluke musí podľa Frankla predchádzať finančné a ekonomické riešenie ďalšej existencie jedenástich ŽNO aj ÚZ ŽNO. „Inak sa ŽNO a ÚZ ŽNO dostanú do neriešiteľnej situácie a už vôbec sa nemôžu starať o veci, ktoré sa dnes od nich očakávajú, ako sú napríklad oprava a údržba cintorínov, kóšerná strava, oprava a prevádzka synagóg, zabezpečovanie sviatkov, náboženská literatúra, kultúrne a sociálne aktivity, prevádzka domova pre osoby, ktoré prežili holokaust. Nehovoriac o škôlke, škole, zabezpečovaní pohrebov. Navyše, situácia u nás je špecifická aj v tom, že ÚZ ŽNO je dominantným reprezentantom židovských občanov u nás,“ dodal Frankl.

35 debata chyba