Zmeny v Transpetrole nastanú, nie však pre ropovod

Vo vedení predstavenstva spoločnosti Transpetrol, ktorá bola za plánovanou výstavbou ropovodu Bratislava - Schwechat cez Žitný ostrov, nastanú zmeny.

24.08.2010 14:07 , aktualizované: 15:08
miškov, hospodárstvo, minister, Foto:
Minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov a Miroslav Dragun z občianského združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov vystúpili na tlačovej konferencii.
debata (16)

Ako uviedol na tlačovej besede minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov, za zmenou nebude údajné zavádzanie spoločnosti zo strany predstavenstva, ako to interpretovali aktivisti z občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov.

Tí minulý týždeň vyzvali ministra hospodárstva, aby inicioval odvolanie troch vrcholových členov predstavenstva. Miškov uviedol, že zmenu urobí preto, aby posty obsadil odborníkmi.

Miškov vyžaduje odborníkov aj v ďalších podnikoch

Minister hospodárstva tiež avizoval, že v súčasnosti jeho rezort má štyri alternatívne trasy ropovodu. Vyhlásil však, že ropovod cez Žitný ostrov nepovedie. Detaily alternatív nekonkretizoval.

 „Nemyslím si, že toto bude dôvod na odvolanie vedenia. V podstate tá výmena v orgánoch bola pripravovaná tak, či tak. A nekonám na základe stretnutia s občianskym združením, k výmene by prišlo tak, či onak,“ povedal Miškov k výmene vedenia Transpetrolu po stretnutí so zástupcami občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov.

Nezverejnil žiadne mená, povedal ale, že k výmene dôjde v krátkom čase. Podľa neho by sa zmeny mali udiať aj vo vedeniach ďalších podnikov, ktoré spadajú pod jeho rezort. „Chcem do všetkých spoločností, ktoré spadajú pod riadenie ministerstva hospodárstva, dosadiť do orgánov ľudí, ktorí budú v prvom rade odborníci a v ďalšom rade ľudia, ktorí majú čistý štít a morálnu bezúhonnosť,“ povedal Miškov.

Ministerstvo vyberie s Tran­spetrolom najvhodnejšiu tra­su

„V súčasnosti existujú štyri alternatívne trasy ropovodu smerom do Rakúska,“ povedal Miškov. S vedením štátneho prepravcu ropy Transpetrol, ktorý potrubie vybuduje, chce minister vybrať jednu definitívnu. Podrobnosti majú oznámiť v krátkom čase.

Minister pripustil, že jednou z možných alternatív je aj nevybudovanie ropovodu, ale rezort hospodárstva má záujem o prepájanie jednotlivých surovinových koridorov. „Zvyšuje to energetickú stabilitu a bezpečnosť Slovenska do budúcnosti,“ povedal minister a dodal, že tieto prepojenia znižujú riziká energetických kríz.

Nová vláda už skôr odmietla stavbu ropovodu cez Žitný ostrov, ktorý je zásobárňou pitnej vody. Slovensko je v súčasnosti závislé od dovozu ropy z Ruska, nový ropovod by mal zabezpečiť jej prísun aj z iných zdrojov.

Plán postaviť asi 60 kilometrov potrubia medzi rafinériami Slovnaft a OMW je známy už niekoľko rokov. Na Slovensku je potrebné postaviť zhruba desať kilometrov potrubia, v Rakúsku asi 50 kilometrov. Vlna kritiky sa voči zámeru zdvihla najmä v závere pôsobenia predchádzajúcej vlády Roberta Fica (Smer), keď sa údajne plánovala trasa cez Žitný ostrov.

16 debata chyba