Koalícia sa na daniach a odvodoch nedohodla, vytvorí komisiu

Predstavitelia stredopravých koaličných strán sa nedohodli na konkrétnej úprave daňovo-odvodového systému. Po vyše trojhodinovom rokovaní predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ) oznámila, že návrhy by mala prerokovať odborná skupina. Novelizáciu fungovania daní a odvodov predstavili minulý týždeň ministerstvá financií (SDKÚ) a práce (SaS). Hneď sa stali predmetom kritiky časti podnikateľov, ale aj koaličných partnerov z Mostu-Híd a KDH.

24.08.2010 18:25 , aktualizované: 21:53
Radičová, Figeľ Foto:
Premiérka Iveta Radičová a líder kresťanských demokratov Ján Figeľ na tlačovej konferencii po skončení rokovania Koaličnej rady.
debata (197)

„Dohodli sme sa, že predložíme komplexne všetky riešenia a nie parciálne vytrhnuté časti, ktoré vyvolávajú nevôľu, aj kritiku, mnohokrát oprávnenú,“ povedala Radičová. „Na predložených návrhoch bude teraz pracovať odborná skupina, v ktorej sú zástupcovia jednotlivých strán koalície,“ dodala. Riešenia a zmeny má predložiť komisia koaličnej rade v utorok, ešte predtým ho majú posúdiť aj jednotliví ministri.

Medzi problémové body návrhov patrí napríklad zámer platiť povinné odvody aj z odmien z pracovných dohôd či zjednotiť paušálne výdavky živnostníkov na 30 percent. Nesúhlas vyvolal aj návrh zvýšiť maximálnu sumu, z ktorej sa platia odvody, na päťnásobok priemernej mzdy z roku 2009, v súčasnosti to bol najviac trojnásobok. Podnikatelia tvrdili, že ak by opatrenia vstúpili do platnosti, zvýšilo by sa priame daňové a odvodové zaťaženie. To by mohlo znížiť motiváciu pracovať či vytvárať nové pracovné miesta.

„Pokúšame sa hľadať taký spôsob šetrenia, aby minimalizoval a čo najmenej zaťažoval príjem z práce, ale viac zaťažoval spotrebu, prípadne kapitál,“ povedala Radičová. V hre je podľa nej aj zvýšenie dane z pridanej hodnoty.

Radičová by videla zmeny v odvodoch radšej až neskôr

„Predložíme komplexne všetky riešenia, nie parciálne riešenia,“ zdôraznila Radičová. Samotná premiérka sa prikláňa k tomu, aby sa istá časť zmien v odvodoch odsunula na neskôr. „Ide o to, či urobíme menšie zásahy hneď, alebo urobíme zmeny v odvodoch neskôr a systémovo,“ povedala Radičová. Koaliční lídri diskutovali aj o personálnych rozhodnutiach, ktoré sa týkajú obvodných a krajských úradov.

Premiérka Iveta Radičová s predsedom KDH Jánom... Foto: ČTK/AP
Radičová, Figeľ Premiérka Iveta Radičová s predsedom KDH Jánom Figeľom

Znížiť deficit verejných financií je jednou z priorít súčasnej vlády, pripravované zmeny sú súčasťou plánu skresať ho budúci rok o 1,7 miliardy eur. Zvýšenie príjmov do rozpočtu aj pomocou rušenia výnimiek zo zdaňovania malo pôvodne tvoriť štvrtinu, 440 miliónov eur. Premiérka však v utorok už nepotvrdila, že pôjde presne o túto čiastku.

Hlavnou záplatou na dieru v rozpočte majú byť úspory štátu. Schodok verejných financií podľa odhadov ministerstva financií tento rok zrejme presiahne sedem percent výkonu ekonomiky, vláda ho chce do konca roka 2013 znížiť pod tri percentá hrubého domáceho produktu.

Vláda bude v piatok rokovať na východe krajiny

Predsedníčke vlády Ivete Radičovej nezáleží na tom, či niekto označí plánované piatkové (27.8.) výjazdové zasadnutie jej kabinetu na východe Slovenska ako marketingový ťah. Vyhlásila to po rokovaní Koaličnej rady s tým, že je dôležité, či bude výjazd úspešný.

Ministerský zbor totiž smeruje do oblastí, ktoré boli najviac postihnuté nedávnymi povodňami. „Neviem, či je marketingovým ťahom ísť si vlastnými silami pozrieť, čo v obciach funguje a čo nie. Vyčleňujeme ďalšie financie na podporu riešení dôsledkov povodní a práve preto je výjazd viac než na mieste,“ povedala.

Radičová zároveň pripomenula, že akútnu potrebu riešenia avizujú poľnohospodári, cestári, vodári a niektoré obce. „Potrebujeme prijať veľmi kompetentné rozhodnutie. Ak sa vám to javí ako marketingový ťah a je úspešný, nech sa páči,“ dodala.

Výjazdové zasadnutia boli pomerne časté v minulom volebnom období. Z radov vtedajšej opozície zaznievali na adresu Roberta Fica (Smer) aj výčitky, že z jeho strany ide len o snahu zapáčiť sa voličom a nie o riešenie reálnych problémov.

197 debata chyba