Mitrík prešiel previerkou, prezident ho vymenuje za riaditeľa SIS

Prezident Ivan Gašparovič v stredu vymenuje do funkcie nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Karola Mitríka. Nomináciu bývalého poslanca parlamentu a exprimátora Spišskej Novej Vsi za šéfa tajnej služby schválila vláda 21. júla.

24.08.2010 18:32
dzurinda, mitrík Foto:
Mikuláš Dzurinda (vľavo) s Karolom Mitríkom na fotografii z roku 2002, keď bol budúci šéf SIS primátorom Spišskej Novej Vsi. Vláda v stredu súhlasila s návrhom, aby prezident odvolal súčasného riaditeľa tajnej služby Jozefa Magalu a do funkcie vymenoval Karola Mitríka.
debata (5)

Hlava štátu čakala na bezpečnostnú previerku, ktorou musel Mitrík prejsť. Premiérka Iveta Radičová nevidí problém v Mitríkovej výpovedi v kauze bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č., lebo podľa nej krivo neprisahal. Bývalý poslanec poskytol Eugenovi Č. alibi, na súde vypovedal, že v deň, kedy mal viceprimátor Košíc údajne prevziať úplatok, boli spolu a zaoberali sa komunálnymi voľbami.

Mitrík vo funkcii nahradí Jozefa Magalu, ktorého Gašparovič vymenoval 27. júla 2006. Magala do roku 1999 pôsobil sedem rokov v ústredných orgánoch štátnej správy ako generálny riaditeľ sekcie na Ministerstve hospodárstva SR a následne na Ministerstve výstavby SR. Od vzniku Smeru-SD pôsobil v straníckych štruktúrach ako vedúci úradu tieňovej vlády a odborný tajomník poslaneckého klubu strany. Bol tiež poradcom Roberta Fica pre otázky vnútornej bezpečnosti a asistentom poslanca Bohumila Hanzela.

5 debata chyba