Mediálne školenia stáli daňových poplatníkov vyše 200-tisíc eur

Na tréningy politikov ako komunikovať s médiami a verejnosťou, išli za štyri roky Ficovej vlády desaťtisíce eur. Z deviatich ministerstiev, ktoré riadili politici Smeru, si mediálne školenia pre vedenie a vybraných zamestnancov objednali štyri - obrany, hospodárstva, financií a vnútra. Daňových poplatníkov stáli vyše 200-tisíc eur.

24.08.2010 21:10
Baška, Jahnátek Foto:
Školiť za štátne peniaze sa dali aj bývalý minister obrany Jaroslav Baška (vľavo) a šéf rezortu hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
debata (23)

Vo viacerých prípadoch šli peniaze Ľubici Mižičkovej, ktorá robila mediálnu poradkyňu premiérovi Robertovi Ficovi. Ako vystupovať v médiách, sa za štátne peniaze učil bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek aj jeho stranícky kolega Jaroslav Baška. Bývalý minister obrany uviedol, že na týchto školeniach sa vedenie rezortu učilo napríklad ako vysvetľovať občanom potrebu vysielania slovenských vojakov do zahraničných misií. „Ich nasadenie v Afganistane je stále misia, za ktorú je málo obyvateľov,“ myslí si Baška.

Jeho ministerstvo v rokoch 2007 až 2010 uzavrelo zmluvy na poskytovanie konzultačnej, poradenskej a prednášateľskej činnosti za viac ako milión korún s Mižičkovou. Jej hodinová mzda v prepočte vyšla na 1 080 korún, vyše 35 eur. Podľa ministra obrany Ľubomíra Galka sa nedá preukázať, či práca, za ktorú dostala Mižičková zaplatené, bola skutočne vykonávaná. Baška to popiera.

Mižičková robila školenia na zmluvu aj pre rezort financií, ktoré jej za štyri roky vyplatilo ministerstvo 135-tisíc eur. Exminister Ján Počiatek si pochvaľoval, že Mižičková bola na telefóne 24 hodín denne. Kedy stíhala školiť ďalších ľudí, je preto otázne.

Mižičková na otázky Pravdy, ktoré si nechala zaslať mailom, do redakčnej uzávierky neodpovedala.

Mediálny tréning absolvoval aj bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, jeho dvaja štátni tajomníci a vedúci služobného úradu a generálni riaditelia sekcií. Za rok 2009 dal dokopy na to takmer štyritisíc eur.

Ministerstvo vnútra poskytlo len údaje za školenia hovorcov hasičských zborov a policajných riaditeľstiev. Tie stáli za štyri roky viac ako 33-tisíc eur. Či sa školilo aj vedenie, a ktorou firmou, bude mať ministerstvo spočítané až dnes.

Otázkou zostáva, či sa dala školiť ministerka práce Viera Tomanová. To by malo byť známe až koncom augusta. Vtedy zverejní rezort na webe všetky zmluvy, ktoré uzavrelo ministerstvo. „Na tlačovom oddelení zostali všetky skrine prázdne. V šanóne na dokumenty sú len zmluvy s tlačovými agentúrami,“ povedala hovorkyňa Andrea Devánová. Ostatné ministerstvá uviedli, že si tréningy neplatili.

23 debata chyba