Koalícia ustupuje lobistom

S vlastnými predstavami, ale aj s fasciklami dokumentov od lobistov išli podvečer rokovať koaličné strany o prijatí nepopulárnych opatrení v oblasti daní a odvodov. Záujmové skupiny sa snažia vládou plánované uťahovanie opaskov presmerovať na iné odvetvia. Najväčší obrat v rétorike vlády sa podaril živnostníkom. Tí začali tvrdo lobovať po tom, čo minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ) pred vyše týždňom ohlásil pre nich vyššie daňové a odvodové zaťaženie.

25.08.2010 08:58
debata (77)

Na Mikloša živnostníci vplývali cez jeho pravú ruku na ministerstve, štátneho tajomníka Vladimíra Tvarošku (SDKÚ) a poslanca Ivana Štefanca (SDKÚ). Mikloš následne po pár dňoch zmenil názor a pred Koaličnou radou pripustil, že živnostníkov zaťaží menej, ale bude presadzovať zvýšenie spotrebných daní na cigarety a alkohol. Tým však Mikloš zase vyprovokoval vinárov, ktorí ho začali bombardovať, že ak začne zdaňovať tiché víno, nič tým nezíska.

Štefanec pripustil, že živnostníci ho skontaktovali. Nevidí na tom však nič zlé. „Obrátili sa na mňa viaceré profesijné združenia. Osvojili sme si napríklad ich návrh na licencie pre živnostníkov,“ hovorí Štefanec. Advokát zaoberajúcu sa transparentnosťou Pavel Nechala tvrdí, že politici by o stretnutiach s lobistami mali verejnosť informovať. Podľa neho by sa tak zmenšilo riziko, že politik dostáva nielen odborné rady, ale aj úplatky, aby presadil, čo skupine vyhovuje.

Štefanec tvrdí, že sa na neho často obracajú aj zástupcovia komunálnej politiky, zamestnávatelia či odborári.

Lobing na Mikloša cez Tvarošku a Štefanca priznal prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. Ten sa snaží ovplyvniť aj ministra práce Jozefa Mihála (SaS). Sirotka by chcel s ním diskutovať okrem iného o korekciách systému platenia sociálneho a zdravotného poistenia. Mihál však na žiadosť stále neodpovedal.

Rétoriku sťažujúcich sa živnostníkov, vinárov či poisťovní, ktorým chcel Mikloš sťažiť biznis, si sčasti osvojili aj strany Most, SaS či KDH. Ich predstavitelia však oficiálne tlaky záujmových skupín odmietajú. Podpredseda Mostu a štátny tajomník ministerstva dopravy Ivan Švejna tvrdí, že nepociťuje žiadne tlaky lobistov. „Ja osobne nie, prečo by som mal,“ povedal Švejna. Žiadny tlak nezaznamenal ani podpredseda KDH Július Brocka. Nevylúčil však, že by sa mohol objaviť po tom, čo návrhy legislatívnych zmien prídu do parlamentu.

Mikloša sa aktuálne snažili ovplyvniť aj vinári. Tí mu v týchto dňoch preposlali analýzu ešte z roku 2003, podľa ktorej sa štátu neoplatí zdaňovať tiché víno. Náklady na výber dane by totiž vraj prevýšili výnos pre štát. Priznal to Igor Mancel zo Zväzu vinohradníkov. Pred siedmimi rokmi analýza na Mikloša zabrala a víno nezdanil. Podľa Mancela je analýza aktuálna aj teraz. Osobné stretnutie s Miklošom však vinári zatiaľ neiniciovali, keďže zatiaľ nie sú známe nové sadzby spotrebných daní.

Do zákulisia vládnych politikov má blízko aj Podnikateľská aliancia Slovenska. Veľa jej návrhov na zlepšenie podnikateľského prostredia je v programoch SDKÚ či SaS. Aliancia aktuálne tlačila cez stanoviská v médiách na Mikloša, aby na zastavenie zadlžovania krajiny radšej zdvihol spotrebné dane, ako by mal viac zaťažiť podnikateľov. Osobné stretnutia však zástupcovia aliancie nepriznávajú. „Členom vlády posielame svoje stanoviská cez médiá, pomocou e-mailov či listov,“ konkretizuje výkonný riaditeľ aliancie Róbert Kičina.

Pripravení lobovať boli aj pivovarníci, ktorým pred Koaličnou radou hrozilo zvýšenie spotrebnej dane na pivo. Skúseností s lobingom majú pivovarníci dosť. „Aj v roku 2002 sme pripomienkovali zákon o spotrebnej dani z piva,“ tvrdí výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták. Zároveň však tvrdil, že na členov súčasného kabinetu ešte nevplýval.

Ak by vláda ustúpila živnostníkom aj predajcom alkoholu či cigariet, peniaze by zrejme hľadala cez rast 19-percentnej dane z pridanej hodnoty. Toho sa obávajú lobisti na strane obchodníkov. „Keďže zákony sú pre ľudí, budeme veľmi radi, ak sa o nich bude diskutovať,“ hovorí o tom prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Na Mikloša aktuálne tlačili aj poisťovne, doplnkové dôchodkové spoločnosti a správcovské spoločnosti. Lobovali, aby nezobral podporu životným poistkám či tretiemu pilieru. Spoločnosti priznali, že lobujú aspoň za kompenzácie, keďže Mikloš napriek lobingu v posledných dňoch stále tvrdil, že podpora tretiemu pilieru bola dobrá na rozbeh a teraz už nie je potrebná. „Momentálne prebiehajú rokovania s ministerstvom financií o možnosti posilnenia investovania do podielových fondov,“ priznal minulý týždeň Ivan Znášik, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie správcovských spoločností.

77 debata chyba